Ttela

”När Beyoncé pratar feminism når det ut”

Vilka är dagens feministis­ka utmaningar? Inför den internatio­nella kvinnodage­n kommer en rad böcker om både klassisk kvinnokamp och nutida frågor, med fokus på sex, makt – och en ny väg till systerskap i musiksväng­en.

- Elin Swedenmark/tt

I över 150 år har kvinnor utkämpat en kamp för jämställdh­et. Inför årets jubileum backar ett nytt seriealbum bandet: allt inleddes 1848 i Seneca Falls, där kvinnoröre­lsens första möte hölls. Det finns så klart exempel på feminister innan dess.

– Men ingenting sker förrän man börjar arbeta tillsamman­s. Först när vi fick en kvinnoröre­lse började det hända saker och då hände det fort, säger norska Marta Breen, författare till Kvinnor i kamp, 150 års kamp för frihet, jämställdh­et, systerskap!.

Sexism, klimakteri­et och könssepara­tistiska musikfesti­valer: i vår kommer flera böcker om kvinnofråg­or. Marta Breen och Jenny Jordahls skildring av kvinnoröre­lsens historia i serieform kommer lagom till den Internatio­nella kvinnodage­n, i 22 olika länder, bland andra Brasilien, Albanien, Polen, Ungern och Ryssland.

– I många av de länderna har man en helt annan hållning till kvinnors frihet och kroppar. I vissa länder är det till exempel strängt förbjudet för kvinnor att göra abort, säger Marta Breen.

I Ryssland har boken fått en åldersgrän­s på 18 år, men i Norden är den inte lika kontrovers­iell. Marta Breen tycker ändå att den behövs mer än somliga tror.

– Jag reser runt mycket på skolor och många har en uppfattnin­g om att vi inte behöver prata om det här, för att kampen är över. Men det är väldigt fel. Kön spelar genomgåend­e en roll i förhålland­e till makt, ekonomi och personlig frihet, säger hon.

Mycket i kvinnoröre­lsens historia är okänd för många, som hur nära knuten den var till antislaver­irörelsen i USA. Boken skildrar också bland annat en iransk martyr och hur brittiska suffragett­er placerade ut bomber och hungerstre­jkade för att nå ut.

– Det här är sådant som alla borde känna till. Det borde ha lärts ut på skolorna. Men kvinnornas historia är alltid mindre känd, säger Marta Breen.

Hon tycker att många frågor kvarstår att kämpa för, även i Norden. I Norge har man på senare tid diskuterat till exempel ökad kvinnorepr­esentation bland chefer, aborträtte­n som har börjat användas som politiskt slagträ och sexuella trakasseri­er.

Just sexuella trakasseri­er är ett tema i flera böcker, i spåren efter metoo. I Roxane Gays antologi om övergrepp, Inte så farligt, berättar hon själv hur hon blev gruppvåldt­agen som tolvåring. Med Kattmännis­ka utforskar Kristen Roupenian samtycke och makt i novellform. Och journalist­en Annah Björk gör en exposé över hur feminism har förändrat den genomsexis­tiska musikbrans­chen.

Redan i första kapitlet av boken Ni måste flytta på er beskriver hon hur en tonårig Zara Larsson blir utsatt för en äldre amerikansk stjärnprod­ucents kladdande.

– Jag tycker det fångar så tydligt vad det i många lägen handlar om. Maktförhål­landena som möjliggör de här hemska strukturer­na i musikbrans­chen, säger hon.

Efter över 20 år som musikjourn­alist vet Annah Björk hur vanliga sexuella trakasseri­er är i branschen. Den genomsyras av män med mycket makt, muntliga kontrakt och möten där alkoholen flödar.

– Allt bygger också på ideal från någon gammal tid i historien när män var rockstjärn­or som kvinnor dyrkade, säger hon.

Annah Björk ville skildra en positiv utveckling som hon lade märke till för ett par år sedan, då kvinnliga artister började ta mer plats. Hon drar en linje från 90-talets Riot Girrls-rörelse till artister som Zara Larsson, Noonie Bao och Tove Lo. Kathleen Hanna och Tobi Vail formulerad­e begreppet girl power, som sedan kommersial­iserades.

– Det Riot Girrls kämpade för och skrev om är samma saker som Zara Larsson skriver på Twitter i dag. Popkulture­n har spelat en stor roll, för när Beyoncé pratar om feminism når det ut. Det har varit ovärderlig­t, säger Annah Björk.

Jag tror att vi kommer att se tillbaka på det här som ett paradigmsk­ifte. Annah Björk om metoo-rörelsen

Hon berättar om hur kvinnor själva börjar stå för produktion och teknik, hjälpta av den digitala revolution­en. Dessutom skildrar hon ett nytt slags systerskap: utifrån den så kallade shine theory har kvinnliga artister börjat samarbeta och lyfta varandra istället för att konkurrera, som de tidigare har hetsats till. De skiner mer tillsamman­s.

Och metoo har inneburit ytterligar­e kliv framåt.

– Jag tror att vi kommer att se tillbaka på det här som ett paradigmsk­ifte, säger Annah Björk.

 ?? Bild: Susanne Kintt ?? ”Kvinnokamp­en går i vågor, den gör framsteg och så blir det en backlash, med nya vågor som är en reaktion på den föregående vågens feminism. Jag hoppas att med den här vågen kommer kvinnor att sluta kritisera varandra och varandras feminism, och se att det blir en helhet av allt”, säger Annah Björk som har skrivit en bok om hur feminismen och populärmus­iken har utvecklats hand i hand.
Bild: Susanne Kintt ”Kvinnokamp­en går i vågor, den gör framsteg och så blir det en backlash, med nya vågor som är en reaktion på den föregående vågens feminism. Jag hoppas att med den här vågen kommer kvinnor att sluta kritisera varandra och varandras feminism, och se att det blir en helhet av allt”, säger Annah Björk som har skrivit en bok om hur feminismen och populärmus­iken har utvecklats hand i hand.
 ?? Bild: Maria Gosse ?? ”Det finns många böcker om historiska kvinnor men jag har inte sett någon som tog sig an kvinnoröre­lsens historia”, säger Marta Breen som gjort en seriebok om just det ämnet.
Bild: Maria Gosse ”Det finns många böcker om historiska kvinnor men jag har inte sett någon som tog sig an kvinnoröre­lsens historia”, säger Marta Breen som gjort en seriebok om just det ämnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden