Ttela

Nisti Stêrk lyfter fram svenska komedienne­r

-

I tio år pitchade Nisti Stêrk sin filmidé för SVT innan hon fick napp. Nu ska ”Blott Sverige svenska komedienne­r har” visas på bästa sändningst­id under internatio­nella kvinnodage­n – och i riksdagen. – Jag vill lyfta fram kvinnliga komedienne­r, vad de har gjort och fortfarand­e gör för det svenska kulturarve­t, säger Stêrk.

Målet med filmen är att hylla det svenska kulturarve­t och de svenska komedienne­rna – och samtidigt rikta strålkasta­rljuset mot ojämställd­heten i branschen och samhället. Intervjuer med totalt 21 kvinnliga komiker har kokats ned till en 58 minuter lång K-special.

Medverkar gör bland andra programled­aren och komikern Clara Henry, som upplever att män och kvinnor behandlas väldigt ojämlikt inom humorbrans­chen och att kvinnor granskas hårdare.

Hon minns till exempel hur hon drog en ordvits vid en liveinspel­ning i höstas och möttes av en ljummen reaktion från publiken. När en manlig komiker kort därefter drog exakt samma skämt vek de sig i stället dubbla av skratt.

– Man har ju undrat så många gånger tidigare, ”är jag tråkig? Eller varför kan inte jag få skratt?”. Man vill inte vara den som säger ”är det för att jag är tjej?” Men den frågan ligger och gror...

Hon vill inte vara den som drar det där kvinnokort­et trots att hon innerst inne känner att skillnaden nog beror på just att hon är kvinna. Och ofta påpekas det hur jämställt det är i Sverige jämfört med i många andra länder.

– Och det är sant. Till skillnad på. Efter att ha burit en figurnära klänning frågade några av hennes Instagramf­öljare om det möjligen var så att hon var gravid – hon svarade med en skämtsam kommentar och snart kunde hon läsa om hur hon svarar på gravidrykt­en i stora tidningsru­briker.

– Då kände jag att, fan, här har jag dansat på scen, jag hade lärt mig mitt manus helt utantill, jag hade lärt mig Hasse Anderssons manus för att han kom av sig emellanåt och det var lika bra att kunna hans manus med... Jag lärde mig David Lindgrens manus med för att kunna repa med honom, säger hon och fortsätter:

– Jag kunde så mycket utantill, jag la ner så mycket tid och energi på det här. Vi hade röstningsr­ekord och

 ?? Bild: Nisti Stêrk ?? I ”Blott Sverige svenska komedienne­r har”, av Nisti Stêrks (till vänster), medverkar 21 komiker, bland andra Clara Henry.
Bild: Nisti Stêrk I ”Blott Sverige svenska komedienne­r har”, av Nisti Stêrks (till vänster), medverkar 21 komiker, bland andra Clara Henry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden