Ttela

Nisti Stêrk

- Matilda Kvarnström Lantz

Född 1977 i Diyarbakir i Turkiet, kom till Sverige 1983.

Komiker som dels har gjort egna föreställn­ingar, dels medverkat i tv-program som Allsång på Skansen, Doobidoo och På spåret.

Var programled­are för 160 avsnitt av pratshowen Gulfiros som sändes på den turkiska public kanalen TRT 6. • • • från många andra länder är vi väldigt jämställda. Vi är femte bäst i världen av alla de sämsta, säger Clara Henry.

Nisti Stêrk känner igen sig i att inte riktigt vilja prata om problemati­ken, för då är man besvärlig. Men efter arbetet med filmen kan hon inte blunda.

– Jag har funderat på det länge och förnekat det här, men när jag möter de här 21 kvinnorna som alla bekräftar att det är så, då kan man inte längre låtsas, säger hon och fortsätter:

– Det är dags att våga prata om det här.

När hon började som ståuppkomi­ker fick hon bland annat rådet att klä ner sig för att folk skulle lyssna på hennes skämt och inte fokusera på hur hon såg ut. Men hon tycker att utveckling­en går åt rätt håll.

– Det går ju framåt, det är fler komikerkol­legor som lyfter fram kvinnor och kvinnor vågar ta mer plats och vara sig själva mer än förr, säger hon.

När Clara Henry ledde Melodifest­ivalen tillsamman­s med Hasse Andersson och David Lindgren för två år sedan upplevde hon dock att det finns mycket kvar att jobba

Jag kunde så mycket utantill, jag la ner så mycket tid och energi på det här. Vi hade röstningsr­ekord och jättebra tittarsiff­ror men det som blev nyheter det var min mage och min kropp.

jättebra tittarsiff­ror men det som blev nyheter det var min mage och min kropp. Det händer så ofta, att man blir reducerad till kroppsdela­r.

Blott Sverige svenska komedienne­r har visas i SVT2 den 8 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden