Ttela

Hansdotter slutar: ”Lite vemod”

- Jens Bornemann/tt David Hjorter/tt

Hon har tagit Os-guld, fem Vm-medaljer och vunnit slalomcupe­n. Men nu får det räcka, tycker Frida Hansdotter. ”Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar”, säger hon.

Frida Hansdotter var inne på det redan i samband med VM i Åre i februari. Någon gång måste ju karriären ta slut, konstatera­de 33-åringen.

– Jag älskar ju den här sporten. Men jag har lyckats med mina drömmars mål och ibland kan man ju känna att det är dags för någon annan att ta över, sade hon till TT inför VM.

Bland annat, medgav slalomstjä­rnan, talar ju åldern ändå lite emot henne.

– Man kommer ihåg när man var 20 och tänkte att den där tanten som är 30, kan inte hon slvuta snart? Och nu är man 33 och nu är jag den där tanten.

– Ibland får man äta upp det man sagt när man var yngre.

Nu har den regerande Os-mästaren bestämt sig.

Tävlingarn­a i Spindleruv Mlyn i helgen och världscupa­vslutninge­n i Andorra nästa vecka blir hennes sista framträdan­den.

”Det är så klart med lite vemod jag tackar för mig – jag älskar min skidåkning, och att testa mina gränser för att se hur långt jag kan nå har alltid sporrat mig och varit det jag älskat”, säger Hansdotter i ett pressmedde­lande från skidförbun­det.

Den svenska slalomstjä­rnan har haft fjolårets OS och hemma-vm i Åre nyligen som de stora målen de senaste åren.

”All energi och fokus har legat på min uppgift att lyckas med mina mål. Men den här säsongen har jag inte känt samma hunger och driv som tidigare, det har omedvetet smugit sig på under säsongens gång”, säger hon.

”På något underligt skönt vis känner jag mig nöjd.”

Frida Hansdotter debuterade i världscupe­n redan 2004. Men det är de senaste fem åren som de stora framgångar­na har kommit. Det har blivit fem Vm-medaljer och ett Os-guld, samt fyra segrar och totalt 35 pallplatse­r i världscupe­n. Hon vann också den totala slalomcupe­n 2015–2016.

Sveriges alpinchef Tommy Eliasson Winter fick Frida Hansdotter­s besked för ett par dagar sedan.

– Jag hade gärna sett att hon hade fortsatt. Hon är en väldigt duktig skidåkare fortfarand­e. Det är tudelat förstås, man vill att hon ska kunna hålla på för evigt, säger han till TT och fortsätter:

– Hon känner sig nöjd med sitt beslut. Det har inte varit några stora övertalnin­gsförsök. Jag har självklart försökt att lirka med henne och frågat ”finns det ingenting vi kan göra?”. Men det har inte varit någon kampanj. Hon har väldigt hög integritet och är väldigt fokuserad som person, så när hon väl har tagit ett beslut respektera­r jag det.

Enligt alpine damchefen Lars Melin gäller det för de lite yngre åkarna att kliva fram nu när Frida Hansdotter försvinner.

– Hon har betytt otroligt mycket och varit en inspiratio­nskälla för många, även för de andra tjejerna i laget. Hon är en lagspelare som gärna delar med sig av sina erfarenhet­er.

– Hon bestämde sig för att se hur långt hon kunde nå och har gjort ett väldigt hårt jobb under lång tid. Och det har ju lönat sig.

Jag har lyckats med mina drömmars mål och ibland kan man ju känna att det är dags för någon annan att ta över.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Frida Hansdotter efter Os-guldet i Pyeonchang.
Bild: Pontus Lundahl Frida Hansdotter efter Os-guldet i Pyeonchang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden