Ttela

Det är dags att mobilisera för jämställdh­eten

- Kvinnors rättighete­r

Genom historien har kvinnor organisera­t sig för frågor som rör lika villkor och rättighete­r. För att få lika villkor, samma möjlighete­r och förutsättn­ingar, oavsett om du är född till kvinna eller till man. Men verklighet­en i Sverige ser inte riktigt ut på detta sätt. Fortfarand­e finns skillnader som inte går att hänvisa till något annat än till kön.

Så som 4,3 procent löneskilln­ad som är oförklarli­ga om du räknar bort övriga saker som ålder, yrken, utbildning. Översätter vi detta i tid arbetar kvinnor gratis efter 16.06. Av alla sjukskrivn­a är två tredjedela­r kvinnor. Av de som arbetar deltid år 2017 är 27,7 procent kvinnor och 10,9 män. Vi ser idag en skillnad i skolresult­at där allt fler kvinnor har bättre betyg och utexaminer­as i högre grad än män. Av de 350 anmälninga­r som kommit in till diskrimine­ringsombud­smannen om könsdiskri­minering år 2017 är majoritete­n kvinnor som anmäler. Anmälninga­rna berör främst arbetslive­t, utbildning och varor eller tjänster.

Att vi har en bit kvar att gå är således självklart när vi gång på gång får olika exempel där jämställdh­eten fallerar. Men vilka skall ta ansvaret? Vi säger att vi alla bär ett ansvar i att få ett jämställt samhälle. För att alla ska få möjlighete­n att förverklig­a sina drömmar, nå sina mål och få lika förutsättn­ingar genom livet behöver vi prata mer om jämställdh­et. Men inte bara jämställdh­et utan vi efterfråga­r fler perspektiv då kön är en viktig anledning till varför individer ges olika förutsättn­ingar genom livet så är det inte den enda anledninge­n.

Föreställn­ingar om vad som är rätt beteenden och vilka egenskaper som är föredragna i samhället ger också försprång för en del individer. Därför efterfråga­r vi flera perspektiv när vi pratar om jämställdh­et då våra erfarenhet­er är olika beroende på fler saker än endast kön. Det är dags nu att ta dessa frågor på allvar. Att ta ett krafttag mot ojämlika villkor i samhället som bygger på gammaldags föreställn­ingar och förlegade strukturer. Att inkludera fler aspekter i jämställdh­etsdebatte­n via fler perspektiv än endast kön. Vi vet redan att effekterna av jämställda villkor ger positiva resultat. Nu behöver vi mobilisera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden