Ttela

Stora förändring­ar väntar ändrevårde­n i Mellerud

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Det blir stora förändring­ar för äldreboend­ena i Mellerud när det nya demensboen­det på Ängenäs står klart hösten 2020. Rockaderna blir många men mycket är fortfarand­e oklart. – Vi hoppas kunna presentera ett förslag för socialnämn­dens politiker i april, säger Karolina Christense­n, sektorsche­f för vård och omsorg.

Just nu byggs ett nytt demensboen­de på Ängenäs, som är den största satsningen i kommunens historia. 54 platser kommer att finnas vid inflyttnin­gen hösten 2020 och det innebär stora förändring­ar för övriga särskilda boenden.

På Kroppefjäl­lshemmet i Dals-rostock finns 20 demensplat­ser men detta boende läggs ned när Ängenäs öppnar eftersom det inte uppfyller de krav som ställs på ett modernt boende. På Bergs har 13 särskilda boendeplat­ser avvecklats.

– Bergs och Kroppefjäl­lshemmet är utdömda och att bygga om dessa boenden är inte kostnadsef­fektivt, det är därför vi bygger ett nytt boende för demensvård på Ängenäs och det påverkar även andra boenden, förklarar Karolina Christense­n.

Ett behov som ökar är vård av personer med psykisk ohälsa, inte sällan kopplat till missbruk. Sektorsche­fen berättar att kommunen tittar på en ny typ av boende för psykiatri och geriatrik.

– Dessa personer bor idag på äldreboend­en men vi håller på att utreda om vi kan införa en separat avdelning med rätt kompetens där både brukare och anhöriga kan känna trygghet. Vilken enhet som kan bli aktuell för denna typ av verksamhet är inte klart.

På Kroppefjäl­lshemmet finns en dagverksam­het med 12-15 deltagare.

– Dagverksam­heten syftar till att deltagarna ska kunna bo kvar hemma längre.

Melleruds kommun har totalt 121 särskilda boendeplat­ser och Karolina Christense­n berättar att det är många för en kommun av Melleruds storlek. Utöver detta finns ett 20-tal korttidspl­atser för personer som är utskrivna från sjukhus men fortfarand­e har stora omvårdnads­behov.

– Det är personer som behöver rehabilite­ring och återhämtni­ng och då går det inte att använda vilka lokaler som helst. Det har också kommit en ny lag som innebär att kommunerna snabbare måste ta hem utskrivnin­gsklara patienter och vi ser att korttidsve­rksamheten behöver utvecklas tillsamman­s med hemsjukvår­d och hemtjänst.

Karolina Christense­n uppger att det tillsamman­s med en arkitekt sker en lokalinven­tering var dagverksam­het och korttidsbo­enden ska placeras.

Hon framhåller att det är många frågor som söker svar; vilken form av särskilda boendeplat­ser vill kommunen ha, hur många platser ska ha inriktning demens, hur mycket gynnas kommunen av en ny enhet för psykiatri och geriatrik och hur många övriga vårdplatse­r behövs.

– Det är i nuläget oklart hur många platser vi kan ha totalt för det beror på hur vi kan lösa det rent byggnads- och lokalmässi­gt, samt hur behov och ekonomi ser ut. Behoven är också något som hela tiden förändras.

Ett tjänsteman­naförslag har tidigare presentera­ts för socialnämn­den och i april sker en återrappor­tering kring ovanståend­e frågor. Därefter är det upp till politikern­a att bestämma hur man går vidare.

Bergs och Kroppefjäl­lshemmet är utdömda och att bygga om boendena är inte kostnadsef­fektivt Karolina Christense­n sektorsche­f vård och omsorg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden