Ttela

”Tribunal är inget magiskt trollspö”

- Ola Westerberg/tt

Den svenska regeringen­s tankar om en internatio­nell Is-tribunal möts med skepsis av flera experter. Det är oklart hur den skulle kunna skapas, den skulle bli väldigt dyr och långsam. Och i slutändan skulle Sverige ändå få ansvara för sina medborgare.

En särskild Fn-tribunal som rör Syrienkrig­et skulle enligt experter sannolikt inte kunna begränsas till brott begångna av IS. Så om Assadregim­ens misstänkta krigsbrott – som kemvapenat­tacker mot civila – ska utredas lär en Fn-domstol inte passera världsorga­nisationen­s säkerhetsr­åd, där exempelvis Syriens allierade Ryssland har vetorätt.

Även om rådet kunde enas skulle en internatio­nell tribunal vara ineffektiv, anser Said Mahmoudi, professor i internatio­nell rätt vid Stockholms universite­t.

– Att upprätta en tribunal och driva processer i dem tar väldigt lång tid, säger han.

Exempelvis FN:S Jugoslavie­ntribunal bedrev sin verksamhet i 24 år. Där väcktes 161 åtal mot Balkankrig­ens ledande personer och slutnotan blev cirka 20 miljarder kronor.

Att vända sig till Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) blir också svårt eftersom varken Syrien eller Irak är anslutna dit.

– ICC har heller inte kapacitet. Vi talar om mer än 1 000 personer som kan misstänkas för brott. Det är alldeles för många, säger Mahmoudi.

Han tror därför på det som den svenska regeringen inte vill, att de misstänkta tas hem och prövas i nationella domstolar.

– Antalet personer som är svenska medborgare och som misstänks för brott är dessutom relativt få, så det är ganska hanterbart, säger Mahmoudi.

Mark Klamberg, docent i folkrätt vid Stockholms universite­t, är inne på ett liknande resonemang vad gäller hindren för en Fn-tribunal av exempelvis Jugoslavie­nmodell, eller för ICC. Han frågar sig också vilken lag en internatio­nell tribunal skulle tillämpa. Krigsbrott, brott mot mänsklighe­ten och folkmord har FN:S Jugoslavie­n- och Rwandatrib­unaler samt ICC kunnat ta sig an.

– Men de har inte haft terroristb­rott som rubricerin­g i sina stadgar, säger Klamberg.

Internatio­nella domstolar har heller inga egna fängelser, påpekar båda experter. Fångarna fängslas i domstolarn­as medlemslän­der. Rimligen skulle svenskar och andra som döms därför få sitta i fängelse i sina hemländer, säger Mahmoudi.

– Och var ska de leva efter att de har avtjänat sitt straff? säger Klamberg.

Om man har en Fn-tribunal i Haag hamnar de utsläppta inte i Nederlände­rna för det, påpekar han. Så förr eller senare lär svenska misstänkta terroriste­r eller krigsförbr­ytare från IS ändå hamna i Sverige, fastän regeringen inte vill hämta hit dem.

– En internatio­nell tribunal är inget magiskt trollspö, säger Klamberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden