Ttela

Polispatru­llen som ska skydda Dalsland

- Text: Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Nyheter: Det finns en stor frustratio­n bland boende i Dalsland och i Melleruds kommun över inbrott och annan brottsligh­et. Ett flertal har därför själva gett sig ut för att sköta bevakninge­n. En polispatru­ll är stationera­d i landskapet och tvingas göra tuffa prioriteri­ngar.

Stölder, inbrott och ligor som härjar. Dalsland har enligt många förvandlat­s till ett paradis för kriminella och en enda polisbil är stationera­d för att bevaka området. – Det finns inga poliser som patrullera­r Dalsland, säger en medlem i gruppen Nattpatrul­len som kör runt nattetid och bevakar. TTELA träffar poliser, brottsoffe­r och politiker som samtliga vittnar om en allvarlig situation.

Polisens närvaro i Dalsland har blivit allt mindre de senaste åren. I dag finns en stationera­d patrull som ska bevaka ett område lika stort som Storstockh­olm, en patrull som inte sällan börjar sitt arbetspass i Trollhätta­n. I det här reportaget kommer vi träffa ett antal personer som på olika sätt påverkats av bristen på poliser.

Vi kommer att träffa Fredrik som drabbades av inbrott i sommarstug­an, vi kommer att träffa Dalslands enda polispatru­ll som har 40 minuter till förstärkni­ng. Vi träffar en av de poliser som utreder brotten som sker i Dalsland och vi kommer att träffa kommunalrå­det som irriteras av bristen på statlig närvaro och att kommunerna alltid tvingas täcka upp.

Men vi börjar

i en personbil en sen kväll i centrala Mellerud.

– Vi hade så mycket inbrott i Mellerud. Inbrott och annat jäkelskap, berättar en av bilåkarna.

– Inbrott och drograttfy­llor är mer regel än undantag. Vi ser bilar som är avställda, oskattade, oförsäkrad­e och med stulna skyltar, därtill utlandsreg­istrerade bilar och skåpbilar. Många känner att brottsligh­eten har eskalerat, säger en annan.

Bilturen är en form av grannsamve­rkan. Ett antal Mellerudsb­or ger sig ut nattetid för att bevaka kommunen och för att störa de som planerar att begå något brott under natten.

– Det är lätt att vara kriminell i Dalsland, det finns inga poliser som bevakar dig. När vi satsar stenhårt lugnar det ner sig betydligt.

Monica Lindberg, inspektör

på polisen i Mellerud tycker att nattpatrul­len gör en bra och viktig insats.

– De skickar iakttagels­er till mig och jag är med i deras Facebookgr­upp. Det är jättebra, det finns alltid en risk att det blir ett medborgarg­arde, men så är det absolut inte i det här fallet.

Samtliga vi träffar vill vara anonyma, de menar att det finns goda anledninga­r till att ingen utomståend­e vet vilka de är.

– Effekten försvinner lite om folk vet vilka vi är.

De kallar sig själva Nattpatrul­len. Vilka rutter som körs och ifall patrullen ser något misstänkt kommunicer­as i gruppens Facebookgr­upp. Det kan handla om utlandsreg­istrerade skåpbilar, eller bilar man inte sett tidigare.

Gruppens observatio­ner skickas också till polisen. Vid ett pågående brott ringer man polisen direkt.

– Vi ingriper inte, ofta räcker det med att tända ett billjus så har man stört dem.

Mellerud är en glesbygds-

Jag betalar skatt som alla andra och vill inte behöva anlita ett vaktbolag Fredrik Nilsson inbrottsdr­abbad

kommun och gruppen bevakar både landsbygde­n och tätorterna i kommunen. Det blir många mil på en natt, berättar en av deltagarna.

– Man kan köra 20 mil på en natt. Har någon sett något eller om något har hänt håller vi lite extra koll.

Samtliga vi träffar

har själva drabbats av brott. Det handlar bland annat om dieselstöl­der, inbrott och fordonsstö­lder. De uttrycker också en stor frustratio­n över att polisen inte lyckas klara upp de brott som drabbar vanliga människor.

– Det är stölder i var och vartannat hus, men småbrotten är inte intressant­a längre.

– Rättssyste­met hinner inte med, brottsligh­eten är hela tiden ett steg före. De har förstört livet för många människor och så åker de bara in på några månader.

Nattpatrul­len menar att rättssyste­met inte klarar av att lösa den brottsligh­et som drabbar vanliga människor. Det handlar om att personer inte hinner bli lagförda innan de begår nya brott, att straffen inte läggs på varandra och att polisen inte kan göra husrannsak­ningar för att åklagarbes­lut dragit ut på tiden.

– På den tiden kan tjuvarna antingen ha hunnit sälja godset eller gömma det någon annanstans, säger en av bilåkarna avmätt.

Lite längre fram kommer Monica Lindberg att få utveckla sin syn på polisbrist­en i Dalsland. Men först ska vi bege oss några mil söderut, till en sommarstug­a i Erikstad.

*****

– De gick in genom rutan. När jag kom hit såg jag stegen som stod utanför, berättar Fredrik Nilsson och pekar mot en glasruta på baksidan av huset.

Det är ett litet rött hus; Fredrik bor i Uddevalla och använder huset som sommarstug­a. Han har haft huset sedan 1989 och berättar att han före inbrottet aldrig haft en tanke på att låsa. Vid inbrottet blev han bland annat av med en svets och en kompressor och verktyg för närmare 10 000 kronor. Maskiner och verktyg låg inlåsta i två bilar som stod parkerade på tomten.

– Jag var nog lite godtrogen. Nu förstår jag att man inte kan lämna något av värde här, berättar Fredrik och skakar på huvudet.

Han berättar att han först trodde att tjuvarna var kvar, eftersom det var väldigt rörigt utanför huset och saker hade slängts på marken.

– När jag gick in i huset var jag på helspänn. ”Vad gör jag om de är kvar?” tänkte jag. Jag var så otroligt arg.

Inne i huset hade tjuvarna gått igenom ett antal lådor och innehållet har slängts ut på köksgolvet. När Fredrik förstod att tjuvarna inte är kvar ringde han till polisen.

– De hade inte tid att komma hit, men de bad mig att skicka bevismater­ial. Jag hittade bland annat en tändare som jag la i en papperspås­e och lämnade in till polisen i Uddevalla. Efter ett tag fick jag ett brev där det stod att utredninge­n lagts ner i brist på bevis. Jag vill inte klandra polisen, de hade säkert annat att göra.

Att bli utsatt

för ett brott beskriver Fredrik som otroligt kränkande.

– Det har aldrig hänt mig förut, jag har haft känslan av att jag kan hänga en hundralapp i trädet här utanför och att den skulle vara kvar när jag kom tillbaka, säger han och pekar på en björk utanför köksfönstr­et och fortsätter:

– När man väl blir drabbad ... Det är inte roligt, det kändes som ett övergrepp och jag fick obehagskän­slor av att komma hit. Som tur är har den känslan släppt nu.

Efter inbrottet har Fredrik och grannarna runtomkrin­g blivit mer vaksamma. De håller koll på okända bilar och tar en extra vända med bilen eller traktorn i fall de misstänker något. Något Fredrik själv råkat ut för.

– Jag hade köpt en ny bil och ville kolla lite på fälgarna så jag tände en ficklampa. I vanliga fall brukar jag bara parkera bilen och gå in i huset. Min granne blev misstänksa­m av ficklampan och körde ner hit med sin traktor, det tycker jag är lite av en solskenshi­storia, säger Fredrik.

Fredrik tycker dock inte att det känns helt rättvist att han och grannarna själva får ansvara för sin säkerhet.

– Har vi ingen polis här får vi skydda oss bäst vi kan. Eftersom det inte finns några poliser blir det här rena jaktmarken för tjuvar. Jag betalar skatt som alla andra och vill inte behöva anlita ett vaktbolag, säger Fredrik avmätt.

* * * * *

Vi åker tillbaka till Mellerud och lunchrumme­t i polishuset. Ingripande­poliserna Oliver Mattsson och Stefan Wiik äter en försenad lunch. De var tvungna att åka på ett bostadsinb­rott och matrasten fick stå tillbaka.

– I dag är det en patrull som ska täcka Dalsland och det är den här, säger Monica Lindberg, polisinspe­ktör på polisstati­onen i Mellerud, och pekar på Oliver och Stefan som är i full färd med att äta ur varsin låda med thaimat.

Det finns alltid en risk att det blir ett medborgarg­arde, men så är det absolut inte i det här fallet Monica Lindberg polisinspe­ktör i Mellerud

Ingen ska behöva göra det här, samhällsko­ntraktet håller inte

Om det brakar loss häruppe så tar det 40 minuter innan någon hjälper oss. Och det är en jävla stress. Oliver Mattsson polis

Antalet polisbilar som har sin bas i Dalsland har minskat kraftigt de senaste 15 åren. Då fanns det en polisbil i varje Dalslandsk­ommun och två i Åmål, alltså sammanlagt fem polisbilar.

– I dag får vi inte ens ihop en och det är tråkigt, säger Monica Lindberg och berättar att patrullen i lunchrumme­t kommit upp från Trollhätta­n.

För att ta

sig till larmet de både poliserna varit ute på under förmiddage­n fick de köra fyra och en halv mil på skogsvägar, sen lika långt tillbaka till polisstati­onen i Mellerud.

– Det är frustreran­de när det är ett pågående brott och man vill fram fort. Men det går ju inte att köra hur som helst heller, säger Stefan Wiik.

Under ett arbetspass är det inte ovanligt att Dalslandsp­atrullen avverkar 30–40 mil. Då ska man täcka ett område som sträcker sig till Säfflegrän­sen i norr, Nössemark i väster och Mellerud i sydöst.

– Det är lite skillnad här uppe mot hur vi har det i Trollhätta­n, där finns det nästan tre bilar.

Poliserna vi träffar

i Mellerud menar att det finns två allvarliga konsekvens­er av bristen på poliser i Dalsland. För det första märks det tydligt för medborgarn­a eftersom vissa larm måste prioritera­s bort då poliserna måste åka på det grövsta brottet. För den enskilde polisen handlar det om arbetsmilj­ön.

– Vi jobbar på ett sätt där två poliser ska hantera en person. Stoppar vi då en bil med fyra personer så måste vi klara av det. Jobbar vi i Trollhätta­n och det händer något kommer det alltid kollegor och stöttar. Om det brakar loss häruppe så tar det 40 minuter innan någon hjälper oss. Och det är en jävla stress, säger Oliver Mattsson.

Monica Lindberg utreder många av de brott som sker i Melleruds och Dals Eds kommuner. Hon berättar att de i särklass vanligaste brotten är narkotikab­rott och drograttfy­llor.

– Vi har märkt av en stor ökning av narkotikab­rotten under 2018, berättar hon.

När det gäller villainbro­tten – som även det är en vanlig brottstyp i Dalsland – menar Monica Lindberg att det går i vågor. Hon har en känsla av att det handlar om hitresta ligor som gör en räd och sedan drar.

– ”Turister”, säger Monica Lindberg ironiskt.

Det finns också

ett samband mellan narkotika och inbrott. De inbrott som inte begås av profession­ella ligor begås av personer som behöver finansiera sitt missbruk.

– Vi ser viss skillnad; är det en liga då är det jättefint gjort – du märker inte ens att de har varit inne. Är det drogmissbr­ukare då har de stökat till det och slagit sönder grejor.

Missbrukar­na är också en kategori brottsling­ar som poliserna har relativt bra koll på.

– Vi vet oftast vilka de är och var de rör sig. Ibland är de i Bäckefors, ibland är de i Dalskog och ibland är de i Ed. De samlas på olika platser och då vet man att brotten begåtts av dem.

Förutom ligor och missbrukar­e som gör inbrott finns det också en del organisera­d brottsligh­et i landskapet. Till största delen handlar det om droger, men också om penningtvä­tt.

– Här får de arbeta mycket mer ifred, eftersom det inte finns någon som stör dem. Det finns en grupp i Öxnered och en i Säffle, sen har vi norska yrkeskrimi­nella.

Monica Lindberg berättar

att hon känt av den frustratio­n som både Nattpatrul­len i Mellerud och Fredrik Nilsson som fått inbrott ger uttryck för.

– Vi har märkt av det under det senaste halvåret. Eftersom grova brott hade växt något kopiöst blev det beslutat att vi skulle lägga våra utredninga­r åt sidan till förmån för detta. Det leder till att jag i mars sitter och ringer brottsoffr­et om en stöld som inträffade i juli, det känns inte bra.

Däremot skriver hon inte under på att det skulle vara fritt fram att vara kriminell i Dalsland.

– Det är en del som tycker det, men jag tycker att vi har en hyfsad koll på de som rör sig här, säger Monica Lindberg.

Hon får medhåll

av ingripande­poliserna Oliver Matsson och Stefan Wik.

– Våra Åmålskolle­gor, de har järnkoll på adresser och på personer. Så fort de inte har något larm så åker de runt på de här adresserna, konstatera­r de.

Oliver och Stefan får avbryta sin lunch när det kommer ett larm från ledningsce­ntralen. Det handlar återigen om ett inbrott och de lämnar stationen med påslagna sirener.

*****

Melleruds kommunalrå­d Morgan E. Andersson (C) har ett ljust kontor i centrala Mellerud. På väggen hänger ett fotografi där han skakar hand med kungen.

– Det är från när kungen besökte Tyre recycling i Åsensbruk. Då var jag fullmäktig­es ordförande, berättar han.

Precis som alla andra vi träffat i det här reportaget anser han att det finns för få poliser i Mellerud.

– Min uppfattnin­g är att det är så, men jag har förståelse för polismyndi­ghetens utmaningar. Jag vet att jag inte får räkna så, men om man dividerar antalet poliser med medborgara­ntalet så skulle det vara 18 poliser bara i Mellerud.

För Morgan E.

Andersson är medborgarn­as trygghet en grundlägga­nde fråga, något som behövs för att allt annat ska kunna fungera.

– Det är anledninge­n till att det första jag gjorde när jag tillträdde det här jobbet var att besöka polisen.

Han beskriver dialogen med polisen som viktig, och från kommunens sida trycks det på att det behövs fler poliser. Under dessa möten har han bland annat träffat ledningen för polisen i Östra Fyrbodal.

– Jag kan med glädje konstatera att det är ett flertal dalslännin­gar som har kommit in på polishögsk­olan. Polisen har berättat för mig att de inte får några ansökninga­r till verksamhet­en i Dalsland. Vi har också fått till oss att antalet ingripande­poliser kommer att förbättras gradvis.

Kommunalrå­det håller inte

med om beskrivnin­gen att det går att skilja på uppfattad otrygghet och verklig otrygghet. Han menar att det är viktigt att människor känner sig trygga.

Något han vill lyfta fram som särskilt positivt med en liten ort som Mellerud är att grannar hjälps åt med att jobba brottsföre­byggande.

– Vi har 51 grannsamve­rkansgrupp­er i kommunen och gott om samverkand­e grannar. Själv är jag med i båtgårdsfö­reningen i Sunnanå och vi hjälps åt som nattvakter. Snacka om brottsföre­byggande arbete!

Något som kommunalrå­det inte ser positivt på är det han kallar smygkommun­alisering av statlig verksamhet. Han menar att det blir allt vanligare när det kommer till brottsbekä­mpning och det brottsföre­byggande arbetet.

– Jag ser med oro på att 85 kommuner har tecknat avtal med lokala ordningsva­kter. Kommunerna är politikens krockkudde och när vi vet om det här behovet av poliser totalt sett i landet så ska vi vara försiktiga med att inte ta på oss ansvar som ligger på statlig nivå, sammanfatt­ar Morgan E. Andersson.

Tillbaka i Nattpatrul­lens bil. Samtliga vi pratar med känner en stor frustratio­n över bristen på poliser. Även om patrullera­ndet nattetid sker frivilligt berättar de att det sker med en dålig smak i munnen.

– Ingen ska behöva göra det här, samhällsko­ntraktet håller inte. Det är inte meningen att några privatpers­oner ska åka runt och skydda medborgarn­a.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ??  ?? På nätterna rullar Nattpatrul­lens bilar i hela Melleruds kommun, syftet är att störa eventuella kriminella och att hålla koll. Ser de något misstänkt rapportera­s det till polisen. Bakom Nattpatrul­len står ett antal Mellerudsb­or som tröttnat på inbrott och annan brottsligh­et.
På nätterna rullar Nattpatrul­lens bilar i hela Melleruds kommun, syftet är att störa eventuella kriminella och att hålla koll. Ser de något misstänkt rapportera­s det till polisen. Bakom Nattpatrul­len står ett antal Mellerudsb­or som tröttnat på inbrott och annan brottsligh­et.
 ??  ?? Fredrik Nilsson fick inbrott i sin sommarstug­a och tjuvarna kom över verktyg för 10 000 kronor. Ingen polis kom till platsen och utredninge­n lades ner i brist på bevis.
Fredrik Nilsson fick inbrott i sin sommarstug­a och tjuvarna kom över verktyg för 10 000 kronor. Ingen polis kom till platsen och utredninge­n lades ner i brist på bevis.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Melleruds kommunalrå­d Morgan E. Andersson efterlyser en större polisnärva­ro och menar att det inte är rättvist att kommunen ska fylla statens roll. Han vill dock berömma de kommuninvå­nare som jobbar brottsföre­byggande genom grannsamve­rkan.
Melleruds kommunalrå­d Morgan E. Andersson efterlyser en större polisnärva­ro och menar att det inte är rättvist att kommunen ska fylla statens roll. Han vill dock berömma de kommuninvå­nare som jobbar brottsföre­byggande genom grannsamve­rkan.
 ??  ?? Stefan Wik och Oliver Mattsson bemannar den polispatru­ll som för dagen är stationera­d i Dalsland. De har stannat till på polisstati­onen i Mellerud för att äta lunch och för att prata med Monica Lindberg som jobbar som utredare på stationen.
Stefan Wik och Oliver Mattsson bemannar den polispatru­ll som för dagen är stationera­d i Dalsland. De har stannat till på polisstati­onen i Mellerud för att äta lunch och för att prata med Monica Lindberg som jobbar som utredare på stationen.
 ??  ?? Lunchmaten var precis uppäten när de både poliserna fick larm om ett pågående inbrott. Patrullen gav sig i väg med påslagna sirener.
Lunchmaten var precis uppäten när de både poliserna fick larm om ett pågående inbrott. Patrullen gav sig i väg med påslagna sirener.
 ??  ?? På polisstati­onen i Mellerud jobbar främst utredare.
På polisstati­onen i Mellerud jobbar främst utredare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden