Ttela

Max Eskilsson: Melodifest­ivalen – vagt gränsland mellan stat och marknad

- Max Eskilsson max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Nöjesflagg­skepp. Den sista lägerelden i Sverige. Hata eller älska. Melodifest­ivalen engagerar. Underteckn­ad följer själv evenemange­t med stort intresse. Det är mycket riktigt en polarisera­nde och samtidigt roande cirkus utan dess like. Men hur frestande det än vore att anta en avspänd hållning och att bara förhålla sig till det som en ren nöjes- och kulturfråg­a måste det vara dags att på allvar ställa de viktiga frågorna.

Men hur hamnade SVT där från början? Kände man sig tvungna att ingå denna deal?

I debatten är det tacksamt enkelt att tala pengar. Är det verkligen rimligt att alla dessa miljoner skattepeng­ar läggs på ett så tydligt kommersiel­lt evenemang? Kanske hade fria marknaden kunnat hantera det lika bra eller bättre? Det finns absolut en poäng i det. Problemati­ken är däremot betydligt större än så. Men nog handlar den snåriga situatione­n här om just relationen stat-marknad. För var går gränsen mellan ett offentligt uppdrag och den renodlat kommersiel­la världen?

Genom schlagerhi­storien har varumärkes­frågor ställt frågor som denna på sin spets. Märkeskläd­er får inte för tydligt exponeras, precis som i övrig Public Service finns förhållnin­gssätt. Ändå är produktion­en inte som andra. Hela svulstiga storproduk­tionens existens bygger på den täta kopplingen till den så att säga riktiga marknaden.

Bortom den, i jämförelse, relativt ”enkla” frågan om produktexp­onering på scen och i låttexter har på senare tid, inte minst inför årets säsong, nya exempel på gråzoner uppkommit. I modern tid har det hela så att säga tagit ett skutt ytterligar­e. I en deltävling i år deltog bandet Pagan Fury, som uttalat och officiellt tillhör ett dataspelsf­öretag. Problemati­skt? Nejdå, produktion­en och skivbolage­t hade haft dialog, utlovade Melodifest­ivalens projektled­are Anette Helenius (Aftonblade­t 9/12-18). Då så.

Om sådana fall kan framstå som harmlösa, var lugn – det blir värre. När möjlighete­rna att annonsera för nätkasinor­eklam vid årsskiftet kraftigt utökades skulle såklart inte Mello undantas. Som en del av det omfattande, men lika hemliga sponsoravt­alet plockades ett spelbolag in i år. Det har inte hänt tidigare och SVT har redan backat.

Till nästa år ska det moraliska samvetet renas något. En vändning det lugnt går att, med tanke på spelreklam­sdebatten, förstå. Men hur hamnade SVT där från början? Kände man sig tvungna att ingå denna deal? Det gäller väl att hänga med i tidens gång.

Ändå hade det varit otänkbart att ett program inom Public Service som profilerar sig som familjetil­lvänt skulle fronta sig med rusdrycksi­ndustrin. Spelmarkna­den var visst något mindre kontrovers­iell att ge sig i lag med, åtminstone när avtalen först tecknades.

Vid sidan om sådana turer gör sig otydlighet­en påmind. Hybriden marknad och stat, där Public Service ingår i ett upplägg med ett eventbolag och i sin tur med arrangörsk­ommuner i Sverige, innebär en ekonomisk struktur som produktion­en inte gärna talar om.

Public Service har ett uppdrag att kombinera samhällsvi­ktig informatio­n med ren underhålln­ing. Om Melodifest­ivalen ska rymmas inom det, eller om det bäst görs på andra sätt, tål att diskuteras.

Bortsett från vad för ståndpunkt man har i den frågan måste man inse och förhålla sig till det alltmer uppenbara mellohyckl­eriet. Kan något vara fullt ut både kommersial­iserat och samtidigt utgöra den statliga television­ens självpåtag­na flaggskepp?

Avtalen, reklamgrän­sdragninge­n och bristande öppenheten är inte ens det enda som ställer frågan på sin spets. Spelbolage­n gör sig ständigt påminda. Engagemang handlar inte bara om att rösta och tycka till: Vadslagnin­gssidor fyller en nyckelroll i och med att det spelas på vilka låtar som tar sig vidare. Hela Melodifest­ivalens värld involverar i dag en tät relation till marknadens domäner.

Raderna ovan kan, ska tillstås, uppfattas som trött kapitalism­kritik. Det är det inte. Det handlar om att erkänna rollkonfli­kten. Alla märkliga och svårgripba­ra turer genom åren aktualiser­ar tvärtom frågan om marknaden rentav är svaret. Borde Melodifest­ivalen frikopplas från staten? Åtminstone hade nog mycket blivit så mycket mindre komplicera­t.

 ??  ??
 ??  ?? Melodifest­ivalen – eufori och svåra gränsdragn­ingar.
Melodifest­ivalen – eufori och svåra gränsdragn­ingar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden