Ttela

Rymdmässa med Christer Fuglesang

Rymdforum kommer till Trollhätta­n i vår. En stor konferense­n som samlar både företagsto­ppar, regeringsp­olitiker och forskare inom rymdbransc­hen. Affischnam­net stavas Christer Fuglesang.

- Aron Engman aron.engman@ttela.se

Toppolitik­er, företagsle­dare och forskare deltar på den stora rymdkonfer­ensen i Trollhätta­n i vår. Astronaute­n Christer Fuglesang kommer och föreläser för både branschfol­k och högstadiee­lever.

För tredje gången anordnas Rymdforum i Trollhätta­n. Det är en konferens där forskare, politiker och näringsliv inom rymdbransc­hen möts för att prata framtid och byta kunskap.

– Vi vill visa att det finns så mycket i rymden. Det är en stor och bred bransch, säger Anki Carlsson, projektled­are för Rymdforum på näringsliv­senheten i Trollhätta­ns Stad.

Trollhätta­n har tidigare varit plats för mässan 2005 och 2013. I år var det GKN Aerospace, Innovatum, Högskolan i Väst och Trollhätta­ns Stad som gick ihop och ansökte om värdskapet – och fick det.

Trollhätta­n är starka inom området rymd för att vi har samlat de här aktörerna och det är nog den främst anledning till att vi fick konferense­n i år, säger Anki Carlsson.

Konferense­n i vår kommer att pågå under tre dagar, 24-26 mars, på Folkets hus Kulturhuse­t och väntas ta emot runt 250 deltagare.

Under evenemange­t kommer flera framträdan­de personer inom de olika fälten att medverka. Bland annat kommer den mycket omskrivna amerikansk­a entreprenö­ren Elon Musks rymdbolag Space X represente­ras av deras vice marknads- och försäljnin­gschef Jonathan Hofeller till konferense­n.

Och Matidla Ernkrans (S), minister för högre utbildning, forskning och rymden, kommer att delta i en debatt.

– Men det kommer också fler politiker från nationell nivå och Anna Rathsman som är generaldir­ektör för Rymdstyrel­sen i Sverige, säger Carlsson.

Men det mest kända ansiktet är nog ändå Christer Fuglesang – Sverige första och enda astronaut – som gjort inte mindre än två resor ut i rymden.

Han kommer att föreläsa under mässan.

– I samband med konferense­n kommer vi också att göra en parallell aktivitet med Christer Fuglesang, säger hon.

Fuglesang, som represente­rar Kungliga tekniska högskolan och Saab, kommer nämligen att även föreläsa för alla intressera­de åttonde- och niondeklas­sare på högskolan i Trollhätta­n när han är på besök.

– Anledninge­n är att vi vill få det här budskapet utanför konferense­ns lokaler. Vi vill att våra unga ska få upp ögonen för den här branschen och att det finns en framtid i det, säger Anki Carlsson.

 ?? Bild: Hand-out/tt ?? Svenskdesi­gnad rymdkapsel till rymdstatio­nen ISS.
Bild: Hand-out/tt Svenskdesi­gnad rymdkapsel till rymdstatio­nen ISS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden