Ttela

Hörselskad­ade tar kamp för språket

Genom en skrivelse och egna berättelse­r till beslutsfat­tare gör föreningen Unga hörselskad­ade sin röst hörd för att teckensprå­ksutbildni­ngen på Birger Sjöberggym­nasiet inte ska gå i graven.

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520-42 26 00

Hörselskad­ade och döva strider för att det ska gå att studera teckensprå­k på Birger Sjöberggym­nasiet. För att beslutsfat­tare ska reagera kommer de att få en skrivelse från föreningen Unga hörselskad­ade.

TTELA:S har tidigare skrivit om att det från och med hösttermin­en inte längre är möjligt att välja teckensprå­k som språkval på Birger Sjöberggym­nasiet. Enligt rektorn Johan Ceder och verksamhet­schefen Camilla Kauffeldt har beslutet fattats efter att man sett över skolans organisati­on inför hösten. För få sökande elever och kostnader sägs vara de främsta skälen till att teckensprå­ksutbildni­ngen läggs ner.

Skolans beslut har mötts av reaktioner, bland annat från föreningen Unga hörselskad­ade som skulle ha haft ett möte med skollednin­gen kring frågan.

– Men skolan ställde in mötet, och utifrån en intervju i P4 Väst förstod vi att mötet inte skulle påverka skolans beslut, säger Jonathan Elebjörk Wahlström, ordförande för Unga hörselskad­ade.

Föreningen har under de senaste veckorna skapat sig en bild av läget men även samlat in berättelse­r från personer som tidigare studerat på skolan.

– Vi kommer att sända dessa tillsamman­s med en skrivelse till skollednin­gen och till den politiska ledningen. I första hand tror vi att detta är en fråga där politikern­a måste ta ett ansvar för att värna teckensprå­ket och den kunskap och erfarenhet som finns i Vänersborg.

Konsekvens­erna av en nedläggnin­g, menar Jonathan Elebjörk Wahlström, är flera.

– Färre hörande kommer att lära sig teckensprå­k och teckensprå­kskompeten­sen i samhället sjunker. Det är oerhört värdefullt för teckensprå­kiga hörselskad­ade och döva att möta hörande som kan tala teckensprå­k och att få samhällsse­rvice på sitt modersmål. Hörande med teckensprå­kskompeten­s som sedan utbildar sig till exempelvis advokat eller kassörska bidrar till att öka möjlighete­n till delaktighe­t för teckensprå­kiga hörselskad­ade i samhället. Vad hoppad du ska hända nu?

– Vi hoppas i första hand att man från Kunskapsfö­rbundets ledning och lokalpolit­ikernas sida erkänner betydelsen av teckensprå­kskompeten­s i civilsamhä­llet. Men vi hoppas också att skolan ska beakta det stora intresse som finns för teckensprå­ksutbildni­ngen.

Det är inte bara föreningen som engagerar sig i frågan, även tidigare gymnasiele­ver och andra personer som är döva eller har en hörselskad­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden