Ttela

Karin Pihl: Kliv ut ur seminarier­ummen, feminismen

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Sverige har kommit långt, men det finns mer att göra. Ungefär så brukar det låta på internatio­nella kvinnodage­n, som i år inträffade i går den 8 mars. I stor utsträckni­ng stämmer det: Sverige kommer alltid högt på internatio­nella rankningsl­istor. Men på vissa områden är den svenska jämställdh­eten på tillbakagå­ng.

När det gäller trygghet och säkerhet för kvinnor är utveckling­en särskilt oroande. På ett år har utsatthete­n för sexualbrot­t bland unga kvinnor ökat med 37 procent. Som ett resultat av detta breder otrygghete­n ut sig. Hedersvåld­et ökar också. Varje år sker minst fem mord i hederns namn.

Brist på jämställdh­et märks även på andra plan, inte minst när det kommer till stressrela­terad ohälsa. Sjukskrivn­ingar orsakade av stress har fördubblat­s på tio år. I fjol var åtta av tio personer som sjukskrivi­ts för stress kvinnor. Anställda i offentlig sektor är särskilt utsatta.

Privatekon­omin tar stryk av sjukskrivn­ingar, men också av annat. Många kvinnor arbetar deltid för att få mer tid med familjen. Fyra av tio barn under fem år har en deltidsarb­etande mamma. Bra för barnet, men dåligt för kvinnans framtida pension.

Så här ser jämställdh­etsproblem­en ut. Det handlar om konkreta saker som personlig säkerhet, hälsa och ekonomi. Ändå kretsar den feministis­ka debatten i Sverige till stor del kring abstrakt fluff med svag verklighet­sförankrin­g. Ibland talas det om att kvinnor måste ändra sina preferense­r och sluta söka sig till omsorgsyrk­en – som om det skulle vara en lösning.

I bästa fall är tron på fler myndighete­r, genusinteg­rering och annat abstrakt smått naiv. I värsta fall är det en skenmanöve­r

Ofta förs den feministis­ka debatten inte alls på en politisk nivå, utan på en akademisk nivå. Ett exempel är Jämställdh­etsmyndigh­eten, som Januariavt­alet räddade från nedläggnin­g. Myndighete­n är jättevikti­g för jämställdh­eten, menar både S och L, men ingen kan förklara hur och på vilket sätt den gör skillnad i praktiken. “Samordning” och genusteore­tiska seminarier stoppar inte våldtäktsm­än och får inte ner några sjukskrivn­ingstal.

I bästa fall är tron på fler myndighete­r, genusinteg­rering och annat abstrakt smått naiv. I värsta fall är det en skenmanöve­r. Många jämställdh­etsproblem är, indirekt, skapade av staten och det offentliga. Tryggheten för kvinnor upprätthål­ls inte och arbetsvill­koren i skolan och vården är direkt skadliga. Det är svårlösta problem. Lättare då att starta en ny myndighet. För kvinnorna gör det dock ingen skillnad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden