Ttela

Satte inte in åtgärder enligt rutin – patient avled efter ett dygn

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Trots att skiktröntg­en visade tecken på tarmvred och att patienten visade stor risk för allvarlig försämring så sattes det inte in åtgärder. Efter bara ett vårddygn avled patienten.

I juli förra året blev en patient inlagd på Näl för att utreda en infektion och ett nedsatt allmäntill­stånd. I utredninge­n visade skiktröntg­en tarmparaly­s (tarmvred) och allmäntill­ståndet försämrade­s.

Enligt bedömnings­skala av vitala tecken så fanns en stor risk för allvarlig försämring – men ändå sattes det inte in tillräckli­ga och korrekta åtgärder.

Efter bara ett dygn avlider patienten, men eftersom det inte görs någon obduktion så vet man inte heller dödsorsake­n.

– Utan att händelsen är färdigutre­dd så kan vi konstatera att vi enligt rutin skulle satt in andra åtgärder. Det gäller oavsett att vi inte vet vad patienten avled av. De rutiner vi har för åtgärder skulle satts in oavsett om vi i dag inte vet om det skulle gjort någon skillnad, säger chefläkare Magnus Söderbergh. Varför gjordes det ingen obduktion?

– Det är något vi tittar på i utredninge­n. Det är läkaren som skriver dödsbevise­t som gör bedömninge­n om en obduktion ska göras, varför det inte gjorts är något vi måste ta reda på.

Händelsen har lex Maria-anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg, då det inträffat en allvarlig vårdskada.

– VI håller på att utreda händelsen och räknar med att den kommer vara klar i slutet av mars, säger Magnus Söderbergh.

 ?? Bild: Vilhelm Stokstad/tt ?? Efter bara ett dygn på Näl avled en patient efter att läkare inte satt in tillräckli­gt med åtgärder enligt rutinerna.
Bild: Vilhelm Stokstad/tt Efter bara ett dygn på Näl avled en patient efter att läkare inte satt in tillräckli­gt med åtgärder enligt rutinerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden