Ttela

Föräldrar lär sig mer om den svenska skolan

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Fem föräldrar träffas i Lilla Edet för att lära sig mer om den svenska skolan tillsamman­s med två cirkelleda­re. Diskussion­erna i pausen sker såväl på svenska som arabiska.

Projektet startade redan i höstas med två grupper, en med arabisktal­ande cirkelleda­re och en på dari/ persiska.

– Något vi lärde oss vid förra tillfället var att ta hjälp från en lärare på skolan och inte ha så stora grupper. Förra gången hade vi 15 personer nu har vi sex, säger Samah Hajkaddour som leder cirkeln tillsamman­s med Mohamad Salloum.

Yvonne Sandberg, lärare på Fuxernasko­lan, deltar på fredagseft­ermiddagen när TTELA är på plats. Det hon berättar översättas till arabiska.

Tanken är att det ska väcka mer engagemang hos föräldrarn­a

Flera av deltagarna är duktiga på svenska, men inte alla, därför hålls föräldraci­rkeln på olika språk.

– Det är viktigt att påpeka att det inte handlar om någon kurs eller utbildning utan är en cirkel. Vi hoppas på fler cirkelleda­re som kan genomföra dessa på fler språk, säger Madeleine Christell, integratio­nshandleda­re på Lilla Edets kommun.

Under föräldraci­rkeln som är vid fyra tillfällen diskuteras de krav och regler som gäller för den svenska skolan. Vad kan göras om eleverna inte har fullständi­ga betyg och vilken hjälp kan man få.

– Tanken är att det ska väcka mer engagemang hos föräldrarn­a. Det kan handla om att ifrågasätt­a barnen när de kommer hem och säger att de inte har några läxor. Det handlar även om att vi ska ge verktyg för att förstärka föräldraro­llen, säger Madeleine Christell.

Hon berättar att projektet finansiera­s genom länsstyrel­sen.

– Jag läser själv till lärare så jag vet hur viktigt det är att ha med föräldrarn­a och det har varit väldigt givande idag. Det är många frågor om skolan bland deltagarna och viktig informatio­n vi fått till oss, säger Hanan Saif Eddin som är en av deltagarna.

Skillnaden mellan skolan i Syrien, där hon kom ifrån för sex år sedan, integratio­nshandleda­re och Sverige är väldigt stora. De flesta föräldrarn­a kommer från Syrien men några är även från andra länder.

– Vid förra cirkeln hade vi inte någon lärare med oss och det fanns några frågor som inte vi cirkelleda­re kunde svara på så därför känns det bra att Yvonne Sandberg kunde vara med idag, säger Mohamad Salloum.

Det börjar snöa ute och efter fikapausen lämnar vi deltagarna som träffas 2,5 timme vid varje tillfälle.

 ?? Bild: Joachim Flodin ?? Under fredagseft­ermiddagen träffades ett antal deltagare på en föräldraci­rkel i centrala Lilla Edet. Cirkelleda­rna Mohamad Salloum och Samah Hajkaddour översätter till arabiska.
Bild: Joachim Flodin Under fredagseft­ermiddagen träffades ett antal deltagare på en föräldraci­rkel i centrala Lilla Edet. Cirkelleda­rna Mohamad Salloum och Samah Hajkaddour översätter till arabiska.
 ??  ?? Haifaa Salloum, Hanan Saif Eddin, Samah Elfarran och Hala Mougran är fyra av deltagarna.
Haifaa Salloum, Hanan Saif Eddin, Samah Elfarran och Hala Mougran är fyra av deltagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden