Ttela

Misslyckad reform bakom den finska regeringen­s avgång

Finlands regering avgår efter att ha misslyckat­s med att få igenom en socialoch hälsovårds­reform. Senast en regering avgick i Finland på liknande sätt var 1982. – Det här är en stor besvikelse, säger statsminis­ter Juha Sipilä.

- Anna Hansson/tt

Med fem veckor kvar till riksdagsva­let lämnade Finlands statsminis­ter Juha Sipilä (C) in sin avskedsans­ökan till president Sauli Niinistö på fredag förmiddag.

Sipilä har tidigare signalerat att regeringen skulle avgå om en omdiskuter­ad vårdreform som innebär att sjukvården organisera­s i landskap – motsvarand­e svenska regioner – inte gick igenom, skriver Hufvudstad­sbladet.

– Jag tar mitt ansvar för misslyckan­det och har lämnat in en avskedsans­ökan till presidente­n, säger Juha Sipilä på en presskonfe­rens.

Han ber också dem som arbetat med reformen om ursäkt.

– Ni har inte gjort det bara av plikt å tjänstens vägnar, utan av hela hjärtat, säger Juha Sipilä, enligt Yle.

Än en gång är det omständigh­eter som beror på tolkningen av grundlagen som utgör ett hinder för riksdagens arbete. Juha Sipilä (C), Finlands statsminis­ter

Sipilä har beskrivit reformen som ”ett av våra viktigaste projekt”. Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t har arbetet med reformen kostat ungefär 200 miljoner euro under åren 2017–2019.

Reformen består av flera delar och är ett enormt paket som, förutom en utmanande tidtabell i socialoch hälsovårds­utskottet, dessutom väckt frågor gällande grundlagen som inte kunnat lösas i tid, enligt Sipilä.

– Än en gång är det omständigh­eter som beror på tolkningen av grundlagen som utgör ett hinder för riksdagens arbete. Det finns inte tillräckli­gt med tid för att lägga fram nya förslag eller finslipa befintliga lösningar, säger Sipilä enligt Hufvudstad­sbladet.

President Sauli Niinistö har godkänt Sipiläs avskedsans­ökan och bett regeringen att fortsätta som övergångsr­egering tills en ny regering är på plats. Riksdagsva­let

kommer att hållas som planerat 14 april.

I 14 år har olika regeringar försökt få till en vårdreform utan att lyckas. Men senast hela regeringen i Finland avgick under en pågående valperiod var 1982, rapportera­r Yle. Reaktioner­na lät inte vänta på sig.

– Jag anser att det hade varit bäst med en funktionsd­uglig regering ända fram till val, säger Kalle Jokinen, gruppordfö­rande i Samlingspa­rtiet som ingår i regeringen, till Hufvudstad­sbladet.

Socialdemo­kraternas ordförande och opposition­sledaren Antti Rinne tycker att det är märkligt att regeringen bestämmer sig för att avgå så här nära valet.

– Det finns frågor som behöver beredas inför Eu-ordförande­skapet. Det hade varit bättre med en fungerande politisk regering. Nu har vi inte en sådan som deltar i rådet, säger Rinne, till Hufvudstad­sbladet.

Däremot anser Veronica Rehn-kivi (SFP), som är medlem i social- och hälsovårds­utskottet, att det var positivt att reformen föll.

– Detta är en seger för välfärdssa­mhället, närdemokra­tin och den enskilda medborgare­n, säger hon till Yle.

 ??  ?? Finlands statsminis­ter Juha Sipilä annonserad­e på fredagen att landets regering avgår, en dryg månad före riksdagsva­let.
Finlands statsminis­ter Juha Sipilä annonserad­e på fredagen att landets regering avgår, en dryg månad före riksdagsva­let.
 ??  ??
 ?? Bild: Seppo Samuli/ap/tt ?? Men Grundlagsu­tskottet har haft många synpunkter, och bedömare hade trott att förslaget aldrig skulle hinna beslutas före riksdagsva­let som hålls den 14 april. Nu väljer alltså den centerpart­istiske statsminis­tern Juha Sipilä att lämna in sin avskedsans­ökan drygt en månad före valet.
Bild: Seppo Samuli/ap/tt Men Grundlagsu­tskottet har haft många synpunkter, och bedömare hade trott att förslaget aldrig skulle hinna beslutas före riksdagsva­let som hålls den 14 april. Nu väljer alltså den centerpart­istiske statsminis­tern Juha Sipilä att lämna in sin avskedsans­ökan drygt en månad före valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden