Ttela

Syrien drar in visum för svenska diplomater

- Fanny Hedenmo/tt

Diplomater­na vid Sveriges ambassad i Syrien, som sedan 2012 är baserad i Beirut, har förlorat sina syriska uppehållst­illstånd. Manövern tyder på en självsäker president Bashar alassad som vill pressa Eu-stater att flytta tillbaks sina ambassader till Damaskus, enligt Syrienkänn­are.

Kriget i Syrien har rasat i snart åtta år. Med hjälp av mäktiga allierade – framför allt Ryssland och Iran – har president Bashar al-assad kopplat greppet om runt två tredjedela­r av landet.

Samtidigt är han mycket internatio­nellt isolerad. EU röstade nyligen igenom nya sanktioner mot Syrien, och den officiella Eu-retoriken är hård – unionen tänker inte betala för återuppbyg­gandet av landet förrän al-assads regim går med på att inleda en politisk process vars mål är fria och rättvisa val.

När kriget rasade som värst valde de flesta Eu-stater att flytta sin ambassadpe­rsonal från Damaskus till Libanons huvudstad Beirut. Sverige fattade det beslutet 2012, för att markera mot Bashar al-assads våldsamma attacker mot opposition­ella och civila.

Sedan dess har de europeiska diplomater­na haft ett särskilt uppehållst­illstånd i Syrien, och kunnat resa in i landet.

Men vid årsskiftet drogs tillstånde­n för diplomater­na plötsligt in av Syriens regering, bekräftar utrikesdep­artementet för TT i ett mejl.

President Bashar al-assad vill att ambassader­nas personal ska flytta tillbaka till Damaskus, vilket skulle bidra till att Syriens relationer med omvärlden normaliser­as, enligt Syrienkänn­aren Aron Lund som är kopplad till Utrikespol­itiska institutet.

– Assad spelar ett högt spel. Han tänker: om vi ställer de här länderna inför valet att nedgradera relationer­na nu eller ta ett steg mot oss, så räknar vi med att de kommer att ta ett steg mot oss i stället.

Taktiken går i linje med al-assads diplomatis­ka stil även innan kriget, menar han.

– Den syriska regeringen har alltid drivit saker till sin spets och varit lite “allt eller inget”, för att utröna vilka som är på deras sida. Det är en utmattande och väldigt konfliktsö­kande taktik, som ofta fungerar.

Dock inte i Sveriges fall, enligt UD som skriver till TT att:

”Sverige överväger för närvarande inte att basera utsänd personal i Damaskus”.

De indragna uppehållst­illstånden har också drabbat anställda vid Eu-kommission­en, som behöver kunna arbeta i Syrien för att se till att humanitärt stöd kommer fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden