Ttela

Rädslan har varit nyttig för koreografe­n Anna Vnuk

Ända sedan sitt stora genombrott har koreografe­n Anna Vnuk haft ett motto: hellre möta rädslan för ett misslyckan­de ansikte mot ansikte än att låta den komma smygande och begränsa kreativite­ten.

- Eyal Sharon Krafft/tt

Mångfacett­erade Anna Vnuk har koreografe­rat och regisserat för scen, film och tv-produktion­er, både för vuxna och barn. Bland annat skapade hon 2013 koreografi­n till UR:S populära barnprogra­m ”Livet i Bokstavsla­ndet” och 2015 förärades hon med TCO:S kulturpris för ”ett gränslöst, modigt och personligt konstnärsk­ap”.

– Jag är väldigt glad att någon tyckte det. Det är fantastisk­t att få ett pris när man gör sitt jobb. Det bör alla få, säger hon efter fotografer­ingen utanför sin studio.

Det roligaste med jobbet är att det inte finns något facit, framhåller hon. Därmed kan hon få utlopp för sin kreativite­t.

– Jag älskar att skapa fritt. När alla bitar faller på plats känns det magiskt. Men det är svårt också, det är så många komponente­r – ruckar man på en bit förändras allt.

Det som känneteckn­ar henne som regissör är att hon inte pratar så mycket, menar hon.

– Det har att göra med att jag regisserar som jag skulle vilja bli regisserad själv. Jag försöker att skapa ett tryggt rum och låta de andra gräva där de står. Jag är en rätt mjuk regissör, det skulle kosta på

att vara arg. Det är inte så att jag är snällare än andra, men jag är obekväm med att skälla ut och vara otrevlig mot folk.

Kärleksrel­ationen till dans inleddes tidigt under uppväxten på Hertsön utanför Luleå, med föräldrar och två yngre syskon. Hon var bara fem år när hon kände att dans var ”helt rätt” för henne.

– Jag har tagit väldigt allvarligt på dansen sedan elvaårsåld­ern.

Fyllda 17 år blev det än allvarliga­re. Hon avbröt gymnasiet och sa adjö till vännerna och föräldrarn­a – som alltid varit oreservera­t stolta över hennes val – och åkte till Stockholm. Hon kom in på Balettakad­emin, och hade tre tuffa år framför sig.

– Det var en chock för mig att flytta till Stockholm. Jag hade aldrig rest själv någonstans. Jag var alltid omringad av folk. I Stockholm blev jag skräckslag­en och ensam.

Inte heller dansen gick längre som en dans. Hon blev tvungen att underkasta sig andras idéer och jobba med de egna felen.

– För första gången kändes dansen inte längre lustfylld, utan som något svårt. Det var fruktansvä­rt. Jag blev vilsen av den här perioden.

Efter Balettakad­emin kom en försenad pubertet, sannolikt hennes räddning. Hon släppte taget och minskade träningen radikalt till en klass om dagen och slutade banta.

– Jag började äta vad jag ville: pizza varje dag! Jag mådde så mycket bättre.

Hon hankade sig fram på dansjobb och koreografe­rade i grupp några gånger. Efter sex år samlade 29-åriga Anna Vnuk mod och bestämde sig att koreografe­ra alldeles själv. Resultatet blev den egna produktion­en ”Solofestiv­al med mig själv” på Dansens hus om uppväxten på Hertsön. Det blev ett stort genombrott med många varma ord.

– Det förändrade mitt yrkesliv jättemycke­t. Jobben har rullat på sedan dess.

Genombrott­et innebar också att hon övervann rädslan för att koreografe­ra själv.

– Jag tänkte att det egentligen inte fanns något att vara rädd för. I värsta fall skulle jag kanske bli det största fiaskot någonsin i Sverige, men det var jag beredd att ta.

– Jag tänker fortfarand­e att rädslan är nyttig för mig, annars upprepar man sig och skapar inte något nytt. Det är inget för mig. Det är bra att inte springa ifrån rädslan, utan möta den ansikte mot ansikte. Om du inte vet var du har rädslan kan den påverka dig i smyg.

Nu har 40 år med dans gått.

– Det känns fortfarand­e ljuvligt att dansa, dans är en källa till kreativite­t. Andra personer lagar mat eller har andra sätt att koppla av på. Jag har dansen och jag älskar den.

När hon inte arbetar umgås hon med barnen, mannen och vännerna.

– Jag är nog en rätt livsbejaka­nde person och jag har blivit allt mer lättroad med åren. Jag uppfattas kanske som en rätt glad person, men själv tänker jag att livet är som det är och känner mig tillfreds med den här tanken. Hur tänker du dig framtiden?

– Så långt tänker jag inte, säger Anna Vnuk.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? ”Det känns fortfarand­e ljuvligt att dansa, dans är en källa till kreativite­t. Andra personer lagar mat eller har andra sätt att koppla av på. Jag har dansen och jag älskar den”, säger Anna Vnuk.
Bild: Claudio Bresciani ”Det känns fortfarand­e ljuvligt att dansa, dans är en källa till kreativite­t. Andra personer lagar mat eller har andra sätt att koppla av på. Jag har dansen och jag älskar den”, säger Anna Vnuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden