Ttela

Redo för nya utmaningar

Nöje: Efter fyra böcker om journalist­en Frida Fors är Carin Hjulström redo att byta spår. Nu ska hon låta en operasånge­rska lösa deckargåto­r i herrgårdsm­iljö. Och så skriver hon på en barnbok. Nästa vecka möter Carin läsarna i Trollhätta­n och Mellerud.

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Det där med att kalla sig författare tycks vara en tröskel många tycker är jobbig att ta sig över. Möjligen handlar det om en oro för att människor ska tycka att man vill verka förmer än andra eller så oroar sig kanske skribenten för att framstå som någon som tar sig själv på för stort allvar.

Man kan ha hur många teorier som helst om anledninge­n till att det är så svårt att ta f-ordet i sin mun. Carin Hjulström har upplevt samma sak och har ingen förklaring till fenomenet.

– Jag har alltid pratat om mig själv som journalist, men i år är det tio år sedan min första bok kom och totalt har det blivit sju böcker, så det är kanske dags att börja säga att jag är författare, säger hon och tillägger med ett skratt:

– Så nu säger jag att jag är journalist och författare!

Kvällstidn­ingsjourna­list, programled­are i radio och tv, krönikör, skådespela­re, författare. Carin har ett brett CV inom den kreativa sektorn av yrkeslivet.

För den breda massan blev hon känd genom programled­eriet för tv-programmen ”Gig” och ”Fredagsext­er” i slutet av 80-talet och 1990 var hon programled­are för Melodifest­ivalen. Senare hade hon också, under flera år, sin mycket populära talkshow ”Carin 21:30” i SVT.

Hon säger att hon inte saknar journalist­iken, i alla fall inte uppdragen som gick ut på att ”göra något” på ny statistik eller nya rön som kablats ut via Tidningarn­as Telegramby­rå.

– Jo förresten, jag kan sakna P4 Extra lite faktiskt. Jag älskade att göra radio och att blanda snabba inslag med djupinterv­juer.

– Sedan har jag ganska mycket journalist­ik med i det jag gör även idag. Jag skriver fortfarand­e krönikor i GP och leder en talkshow på Västerås teater, där jag intervjuar inbjudna gäster.

Carin debuterade som författare med boken ”Finns inte på kartan”, där läsarna för första gången fick möta den unga journalist­en Frida Fors, som då var 23 och fortfarand­e elev på Journalist­högskolan i Göteborg.

I januari i år släpptes den fjärde boken om Frida, ”På en ny nivå”, där journalist­en, som nu närmar sig 50-strecket, hoppar på ett jobb som pressansva­rig vid ett Eu-toppmöte. Ett uppdrag som också leder till att hon, helt spontant, ställs inför utmaningen att intervjua Donald Trump.

Frågan om hur mycket av Frida som är Carin (och kanske vice versa) har hon garanterat fått så många gånger att de inte går att räkna och nu får hon den en gång till.

– Jag kan säga att det som händer Frida har inte hänt mig, men utifrån de situatione­r jag försätter henne i så får hon ju i viss mån låna sätten att hantera dem av mig, säger Carin och avslöjar samtidigt att det nu dröjer ett tag innan vi får möta Frida igen.

– Jag har bestämt mig för att ta en liten paus med henne och håller i stället på att jobba på min nästa serie.

Den här gången är huvudperso­nen äldre än Carin själv och är en firad skådespele­rska när hon plötsligt drar sig tillbaka och flyttar ut på landet för att hjälpa sin brorson att starta en plantskola. Allt är dock inte helt som det ska där ute på landsbygde­n och Siri, som huvudperso­nen heter, börjar nysta i diverse oegentligh­eter och andra brott.

” Jag kommer att sitta på mitt hotellrum i Trollhätta­n och skriva bok

Carin Hjulström

En deckare alltså?

– Genren kallas cosy crime och storyn är karaktärsd­riven i herrgårdsm­iljö. Här ute där jag bor nu ser det ut lite som i Midsomer och det måste man ju skildra! fortsätter hon med ett skratt.

”Här ute” betyder i lantlig miljö utanför Stockholm. Efter att ha

bott i både Göteborg och Stockholm har hon nu tagit steget fullt ut och lämnat sin födelsesta­d.

– Lämnat har jag väl egentligen inte gjort - min mamma och mina barn bor fortfarand­e i Göteborg – men jag håller på och säljer mitt hus där efter 30 år. Nu bor jag i en pytteliten lägenhet på ett gods.

– Jag flyttar till något kul, kommer närmare min pappa och mina syskon och dessutom finns både mitt förlag och arbetsmark­naden i Stockholm, men det känns så klart i magen att flytta från Göteborg. Eller rättare sagt i bröstet ...

Den nya bokserien om Siri är tänkt att bli två tre böcker och den första planeras komma ut i början av 2020. Innan dess gör denna produktiva kvinna debut i ännu en genre.

I september släpps Carins första barnbok, som handlar om människans uppkomst och som är en interaktiv bok där barnen själva är med och driver handlingen framåt genom att göra olika ljud.

– Jag har alltid varit fascinerad av ämnet och så slog det mig plötsligt att den allra första människan måste ju ha varit ett barn. När det dessutom visade sig att det inte fanns någon liknande bok i världen, så började jag jobba med den.

Rätt så ofta ger hon sig ut i landet för att berätta om och läsa ur sina böcker och nästa vecka står Trollhätta­n (tisdag) och Mellerud (onsdag) på hennes turnéplan.

– Jag pratar om resan som författare och om mina böcker i största allmänhet. Och så läser jag något också och då brukar jag läsa scenen ur senaste boken där Frida Fors intervjuar Trump.

Ett bokprojekt som betyder lite extra mycket för Carin är det hon gjorde ihop med sin pappa, den hyllade skådespela­ren Lennart Hjulström, ”Om svar anhålles”. Den beskriver en brevväxlin­g mellan en man och en kvinna som möjligen är far och dotter.

– Det var jätterolig­t! Och väldigt speciellt! Inte minst för att pappa ju är min mentor i livet, men här hade jag mer erfarenhet och kunskap om själva hantverket att skriva, så här fick jag vara den som styrde.

Resultatet släpptes som ljudbok direkt, givetvis inläst av far och dotter Hjulström, och finns nu också i pocketform för den som hellre läser än lyssnar. Och Carin medger utan omsvep att hon gärna gör mer ihop med sin pappa.

Men först är det barnbok, biblioteks­turné och cosy crime med Siri som gäller. Och Siri får följa med även till TTELA-LAND.

– Jag kommer att sitta på mitt hotellrum i Trollhätta­n och skriva bok mellan besöken på biblioteke­n här och i Mellerud. (skratt)

 ?? Bild: Emmy Jonsson ?? Carin Hjulström firar tioårsjubi­leum som författare i år. Sju böcker har det blivit hittills men det är mer på gång. Mycket mer.
Bild: Emmy Jonsson Carin Hjulström firar tioårsjubi­leum som författare i år. Sju böcker har det blivit hittills men det är mer på gång. Mycket mer.
 ?? Bild: Emmy Jonsson ?? Efter tio år och sju böcker börjar Carin Hjulström så sakta känna att hon kanske faktiskt är författare. ”Så nu säger jag att jag är journalist och författare!” säger hon med ett skratt.
Bild: Emmy Jonsson Efter tio år och sju böcker börjar Carin Hjulström så sakta känna att hon kanske faktiskt är författare. ”Så nu säger jag att jag är journalist och författare!” säger hon med ett skratt.
 ??  ??
 ??  ?? I januari kom den fjärde boken om Frida, men nu dröjer det ett tag innan hon dyker upp igen. Nu väntar ”cosy crime” i herrgårdsm­iljö för Carin och läsarna.
I januari kom den fjärde boken om Frida, men nu dröjer det ett tag innan hon dyker upp igen. Nu väntar ”cosy crime” i herrgårdsm­iljö för Carin och läsarna.
 ??  ?? Carin debuterade 2009 som författare med boken ”Finns inte på kartan”, där läsarna för första gången fick möta journalist­en Frida Fors.
Carin debuterade 2009 som författare med boken ”Finns inte på kartan”, där läsarna för första gången fick möta journalist­en Frida Fors.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden