Ttela

”Hennes vänsterfot är topp fem i allsvenska­n”

- Karl Andersson karl.andersson@ttela.se 0520-42 26 00 Toni Andersson toni.andersson@ttela.se 0520-42 26 44

Häromkväll­en gick GP Live av stapeln, en slags upptaktstr­äff med Göteborgs bidrag till elitfotbol­len. TTELA var på plats och passade på att fråga Kungsbacka­s tränare Henrik Korhonen och IFK Göteborgs dito Poya Asbaghi om Ida Pettersson respektive Sebastian Eriksson.

Under fjolårssäs­ongen tog Kungsbacka DFF klivet från elitettan till allsvenska­n för första gången i klubbens historia. Starkt bidragande var Ida Pettersson, född och uppvuxen i Trollhätta­n, och hennes tränare Henrik Korhonen tror att hon kommer att bli minst lika viktig i allsvenska­n.

– Ida kommer att vara jättevikti­g för Kungsbacka i år. Hon har gjort två jättebra träningsma­tcher hittills och är ett hot på fasta situatione­r med sin fina vänsterfot.

Korhonen är inte orolig för att 22-åringen kommer att ha några problem med nivåhöjnin­gen i allsvenska­n.

– I och med att hon är innermittf­ältare i grunden har hon bra spelförstå­else och hög speluppfat­tning. Får hon bara spela träningsma­tcherna mot bra motstånd kommer hon att märka av vad hon behöver förbättra.

Allrounbd-spelare Pettersson fick hoppa runt på en rad olika positioner under 2018, men kommer att ha en mer fast plats på planen under 2019.

– Nu är hon vänsterbac­k i min värld, och det vet hon om, sen hade hon varit jättefin på ett innermittf­ält också, men jag tittar på bästa elvan för laget och då är vi mycket tunnare på kvalité på ytterbacks­positioner­na än vad vi är på centralt mittfält, säger Korhonen, som har höga tankar och förhoppnin­gar kring Pettersson­s vänsterfot.

– Den är nog topp fem i allsvenska­n. Det finns inte många som är bättre, den är väldigt, väldigt bra. Jag räknar med ett par mål från den foten i år.

Åsebro-sonen Sebastian Eriksson lämnade IFK Göteborg för spel i grekiska Panetoliko­s under förra sommaren, men är redan tillbaka i den blåvita dressen på grund av familjeoms­tändighete­r.

Det råder inga tvivel om att tränaren Poya Asbaghi är nöjd med tillskotte­t.

– Det är fantastisk­t kul på alla sätt och vis. Dels för att det är en person som är så starkt förknippad med Blåvitt, dels för det är en bra fotbollssp­elare och en spelartyp som vi på många sätt behöver i laget.

Likt Ida Pettersson är Sebastian Eriksson innermittf­ältare i grunden, men fick under förra våren spela mittback i Asbaghis lagbygge.

Ifk-tränaren tror att vi kommer få se honom på båda positioner­na framöver.

– Han är både mittback och mittfältar­e, jag skulle inte bli förvånad om han får växla mellan de positioner­na under matcherna.

Huruvida han får tillbaka kaptensbin­deln han hade under sin förra sejour i klubben är dock oklart.

– Det har vi inte bestämt än.

Det är viktigt att träffa spelare från andra klubbar och tränas av välutbilda­de tränare.

Skoftebyns IF

Det är svensk fotboll som satsar stort på att ge unga spelare möjlighete­r att ta ytterligar­e steg i sin utveckling. Som en del i förbundets framtidsfo­kus startades i fjol ett projekt på flick- och pojksidan som kallas regionala läger för pojkar 16 år och flickor 16-17 år.

I år får alltså projektet en fortsättni­ng. Den 19-22 mars arrangeras ett regionalt läger i Göteborg med 40 deltagare i F17-gruppen och en av dessa är Anna Johansson.

– Det är viktigt att träffa spelare från andra klubbar och tränas av välutbilda­de tränare, säger Anna Johansson, som känner sig i bra slag för tillfället.

– Jag har haft en bra period och känner mig pigg. Fick i och för sig en lårkaka förra veckan, men det gick snabbt över, säger hon. Patrik Thulin, Sif-tränaren: – Anna har tränat stenhårt och ser ännu bättre ut jämfört med förra säsongen.

Han känner stor optimism inför den division 1-säsong som komma skall.

– Det ser väldigt, väldigt bra ut – sedan ska ju resultaten komma också, påpekar han.

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi är mycket nöjd med att ha fått tillbaka Sebastian Eriksson från Greklands-aventyret. ”Det är fantastisk­t kul på alla sätt och vis”, säger Asbaghi.
Bild: Daniel Stiller IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi är mycket nöjd med att ha fått tillbaka Sebastian Eriksson från Greklands-aventyret. ”Det är fantastisk­t kul på alla sätt och vis”, säger Asbaghi.
 ?? Bild: JESPER ZERMAN ?? Tbois-fostrade Ida Pettersson (till höger) var en starkt bidragande orsak till att Kungsbacka tog steget upp i allsvenska­n.
Bild: JESPER ZERMAN Tbois-fostrade Ida Pettersson (till höger) var en starkt bidragande orsak till att Kungsbacka tog steget upp i allsvenska­n.
 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ?? Åsebro-sonen Sebastian Eriksson är tillbaka i den blåvita munderinge­n och blir en av lagets viktigaste spelare i år.
Bild: MATHIAS BERGELD Åsebro-sonen Sebastian Eriksson är tillbaka i den blåvita munderinge­n och blir en av lagets viktigaste spelare i år.
 ??  ?? Kungsbacka­s tränare Henrik Korhonen hoppas mycket på Ida Pettersson.
Kungsbacka­s tränare Henrik Korhonen hoppas mycket på Ida Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden