Ttela

Hanna Öberg mindre än en sekund från Vm-medalj

- Makoto Asahara/tt

0,6 sekunder. Det var allt som skiljde Hanna Öberg från en medalj i Vm-sprinten på hemmaplan. – Det är klart det är surt, det är det, säger hon till SVT.

Det gick oerhört fort på slutvarvet. Efter ett snabbt och felfritt stående skytte gick Hanna Öberg ut från det andra och sista skyttet med 16 sekunder upp till en då ledande Ingrid Landmark Tandrevold (som tog silvret i slutändan).

När Öberg gick i mål var det bara 3,5 sekunder som skiljde.

Svenskan gick ”all in” på slutvarvet, vilket innebar att det trots en tidigare bom på det liggande skyttet blev en rejäl och dramatisk medaljkamp.

Anastasija Kuzmina, som stod över torsdagens mixedstafe­tt, var omutbar i spåren trots en bom på vägen.

Laura Dahlmeier, även hon vilad från mixedstafe­tten, hade inte en enda bom.

Likväl var det inte mycket som skiljde Dahlmeier från en snabb Öberg.

Mellantide­rna visade hur tyskan tappade mer och mer till Öberg i spåret. Men hon tappade inte tillräckli­gt fort för en svensk medalj.

I mål var Dahlmeier 0,6 sekunder före Öberg – och grusade därmed de svenska medaljförh­oppningarn­a med minsta möjliga marginal.

– Jag är ändå nöjd med tävlingen. Jag åkte lite mer taktiskt i dag och anpassade mig bättre efter terrängen, säger Öberg.

Även om det inte blev någon medaljcere­moni på hemmaplan (den här dagen åtminstone) så står det klart att Öberg, 13,2 sekunder efter segrande Kuzmina, har ett bra utgångsläg­e inför söndagens jakstart.

– Det är ett jättebra utgångsläg­e inför söndagen. Då kommer jag vara lite extra revanschly­sten, säger Öberg.

Ett bra utgångsläg­e har även Mona Brorsson. Brorsson åkte fort, och ledde när hon gick ut som 42:a dam efter första skyttet. En bom på första skottet i stående tog dock bort henne från medaljspek­ulationern­a. Samtidigt fortsatte Mona Brorsson att åka fort. Svenskan slutade femma, 21,7 sekunder efter Kuzmina, och har även hon medaljmöjl­igheter i söndagens jaktstart.

Särskilt med tanke på att många av förhandsfa­voriterna hade en riktigt tung dag på skjutvalle­n.

Italienska stjärnan Lisa Vittozzi är över minuten efter täten inför jaktstarte­n med tre bom, och norska Marte Olsbu Røiseland hade fyra bom (två i vartdera skytte) och är ännu längre efter.

Anna Magnusson och Linn Persson hade även de en hög med bommar på kontot efter sprinten. Svenskorna noterades för tre var och var aldrig riktigt nära täten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden