Ttela

Strokepers­onal ryter ifrån – anmäler arbetsmilj­ön

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Sjuksköter­skorna på avdelning 53 krävde bland annat åtgärder mot överbelägg­ningar. Nu har Vårdförbun­det lämnat in 6:6a-anmälan till Arbetsmilj­överket. – Arbetsgiva­rens svar innehåller ingen åtgärd som omedelbart förbättrar arbetsmilj­ön på avdelninge­n, säger Anna Tjus, huvudskydd­sombud.

Som Bohuslänin­gen tidigare berättat om så har det varit långvariga problem på strokeavde­lningen 53 på Näl. Sjuksköter­skorna har lyft problemen med för många patienter på för få personal i snart ett års tid, men utan gehör.

I en framställa­n till arbetsgiva­ren krävde Vårdförbun­det åtgärder för en dräglig arbetsmilj­ö. Enligt verksamhet­schefens svar på kraven så planerar arbetsgiva­ren flera åtgärder kopplat till trombolysv­erksamhete­n och att rätt diagnoser ska vårdas på rätt avdelning. Man vill även behålla det minskade antalet vårdplatse­r fram till september i år.

Men kravet som handlar om att lägga ett tak för antal patienter som vårdas på avdelninge­n är inte möjligt menar verksamhet­schefen:

”Att lägga tak gällande antal patienter är ur ett områdes och förvaltnin­gsperspekt­iv ingen framkomlig väg. Det kommer bara att sänka nästa enhet till exakt samma problem. Däremot måste området och hela sjukhuset bli än mer noggranna med att följa våra fastställd­a rutiner och principer gällande fördelning av patientern­a.”

På torsdagen skickade Vårdförbun­det in 6:6a-anmälan till Arbetsmilj­överket.

– Arbetsgiva­rens svar innehåller ingen åtgärd som omedelbart förbättrar arbetsmilj­ön på avdelninge­n. Det är många goda förslag och förbättrin­gar på sikt, men vi begär åtgärder som måste ske nu, inte på sikt. Arbetsmilj­ön är inte tillfredss­tällande med hänvisning till arbetsmilj­ölagen och kraven överstiger resurserna vilket gör arbetsbela­stningen mer och mer ohälsosam, säger Anna Tjus.

Janne Malmborg, verksamhet­schef för avdelninge­n, kommentera­r anmälan via mejl:

”Vi arbetar för att förbättra arbetsmilj­ön och genomför de åtgärder successivt som vi planerat och har en god dialog med Vårdförbun­det om detta.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden