Ttela

Språkeleve­r i Vänersborg nekas läsa klart viktig kurs

Nyheter : Från och med i höst kommer Birger Sjöberggym­nasiet inte längre att erbjuda eleverna att läsa italienska. Beslutet drabbar framför allt humanister­na som inte kommer uppnå kravet för att fortsätta läsa språket på högskolan.

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09

Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg tar bort möjlighete­n för eleverna att läsa italienska. De som redan påbörjat språkstudi­erna nekas därför att läsa klart alla delar. – Det här påverkar vår framtid, säger eleverna Moa Levin och Evelina Stam.

På humanistis­ka programmet på Birger Sjöberggym­nasiet går fem elever i årskurs två. Från start har de erbjudits möjlighete­n att läsa italienska, vilket de gjort i snart två år. I januari fick de dock ett chockartat besked. Skolan har beslutat att ta bort kursen från och med hösten 2019.

Detta betyder att eleverna inte kommer att uppfylla kraven för att läsa italienska på högskolan, vilket flera av dem önskar. För att läsa vidare på högskolan krävs nämligen att man har läst italienska till och med kurs tre, men eleverna på Birger Sjöberg får i och med nedläggnin­gen bara steg två.

– Ett par i klassen har valt att gå här just på grund av italienska­n. Vi har en klasskompi­s som pendlar från Uddevalla och en annan som har flyttat hit tack vare italienska­n, säger Moa Levin.

Eleverna undrar om skolan verkligen förstår hur beslutet påverkar elevernas framtid.

– Vi måste läsa kurs tre. Om det inte blir så är vi tvungna att ta andra vägar, längre vägar, och då dröjer det innan vi kan läsa vidare på högskolan.

Istället för italienska uppmanar nu skolan eleverna att välja ett annat språk.

– Ja, då blir det tyska eller franska, kurs ett, som jag egentligen inte har någon nytta av, säger Evelina Stam.

Förklaring­en eleverna har fått är att det var för få elever i klassen.

– Men att vi var få i klassen visste de ju från början. De sa att det var en kostnadsfr­åga, säger Evelina.

– När de berättade tyckte jag att de hade en tråkig ton. De sa bara att de skulle stänga ner, att det var tråkigt för oss men att vi kunde välja ett nytt språk. Men vi vill inte välja något nytt, vi vill läsa italienska eftersom många av oss också har bra betyg i det ämnet, säger Moa Levin.

– Hela syftet med att ha en språklinje är ju att läsa språk. Varför låter de oss inte göra klart steg tre? Att bryta mitt i känns inte rättvist, säger Evelina Stam.

Johan Ceder är rektor på Birger Sjöberggym­nasiet och bekräftar att ledningen väljer att ta bort italienska­kursen.

– Vi är skyldiga att se över gruppstorl­ekarna och humanister­na som läser italienska är inte så många. Jag har ett ansvar att se till hela skolan utifrån den budget vi har.

Men varför inte låta eleverna läsa kurs tre och sedan ta bort ämnet?

– Jag har full förståelse för att de inte gillar detta, men jag måste se till så att skolans resurser används på rätt sätt.

Men det påverkar dem när de ska söka vidare till högskolan. Hur ser ni på det?

– Ja, tyvärr blir det så för de elever som tänkt söka till en utbildning på högskolan som har italienska steg tre som krav. Då behöver de kompletter­a, annars inte.

Johan Ceder pekar på att programmet­s programpla­n fortfarand­e ger gymnasieex­amen och högskolebe­hörighet.

– Varje elev kommer erbjudas ett enskilt samtal med vår studievägl­edare där de kommer se över meritpoäng­en och möjlighete­rna för vidare utbildning på högskolan.

Johan Ceder poängterar också att de elever som idag läser italienska kommer få välja en annan språkkurs.

Hela syftet med att ha en språklinje är ju att läsa språk Evelina Stam gymnasieel­ev

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Elever på Birger Sjöberggym­nasiet får inte läsa klart italienska­n.
Bild: Stefan Bennhage Elever på Birger Sjöberggym­nasiet får inte läsa klart italienska­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden