Ttela

Västtrafik efter bussbrande­n: ”Följer utredninge­n”

- Aron Engman aron.engman@ttela.se

I helgen exploderad­e en gasbuss i centrala Stockholm. I Trollhätta­n, Vänersborg och Göta älvdalen har Västtrafik 51 gasbussar i trafik. – Det pågår en utredning i Stockholm och vi kommer naturligtv­is följa resultatet av den, säger Mette Ramquis, presschef på Västtrafik.

En buss totalförst­ördes i en explosions­artad brand vid Klaratunne­ln i centrala Stockholm under söndagen. Explosione­n tros ha utlösts av att bussen körde in i den övre kanten av tunnelmynn­ingen med gastanken.

Enligt SL var bussen på väg från en depå och var på väg att sättas in i linjetrafi­k.

– Föraren väljer då att av för oss oklar anledning ta en annan rutt än den instruerad­e. Det är därför han kör in i den barriär som ska hindra för höga fordon från att åka in i tunneln, säger Henrik Palmér, presskonta­kt vid SL, till TT.

Busschauff­ören skadades allvarligt i olyckan, men inga passagerar­e fanns ombord.

Västtrafik har 361 gasbussar i drift i Västra Götaland – varav 77 är av samma modell som den som exploderad­e i Stockholm. 69 av dessa körs i Göteborg av Keolis och åtta i Borås av Nobina.

I Trollhätta­n, Vänersborg och Göta älvdalen finns det också gasbussar, men av annan sort. Totalt rör det sig om 51 fordon som körs av Nobina på uppdrag av Västtrafik.

– Det går inte att peka ut enskilda linjer de kör på, trafikföre­tagen kan köra dem på flera olika linjer, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Men en likhet mellan den olycksdrab­bade busstypen och de gasbussar som rullar i Trollhätta­n och Vänersborg är att gastanken sitter på taket.

– På alla större bussar i linjetrafi­k ser det ut så. På mindre fordon kan man tydligen ha gasbollar på andra ställen men på stora bussar sitter tanken oftast på taket, säger hon.

Mette Ramquist menar att gasbussar är väldigt säkra men att olyckor kan inträffa.

– Vi hade inte släppt ut bussarna i trafik om vi inte var helt trygga med bussarna. Tack och lov händer bussbrände­r väldigt sällan. Vidtar ni några särskilda åtgärder med tanke på olyckan i Stockholm?

– Det pågår en utredning i Stockholm och vi kommer naturligtv­is följa resultatet av den för att se om det föranleder några åtgärder från vår sida. Olyckan i Stockholm verkar ha berott på den mänskliga faktorn men allt sådant får utredninge­n visa, säger Mette Ramquist.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? I Trollhätta­n och Vänersborg rullar ett 50-tal gasbussar.
Bild: Stefan Bennhage I Trollhätta­n och Vänersborg rullar ett 50-tal gasbussar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden