Ttela

Infektione­r hos gravida ger ökad risk för autism

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Blivande mödrar som drabbas av en allvarlig infektion riskerar i högre grad än andra att få ett autistiskt och deprimerat barn. Även en vanlig urinvägsin­fektion kan öka risken för depression hos barnet.

Gravida som vårdats på sjukhus i samband med blodförgif­tning, influensa, lunginflam­mation och inflammati­oner i hjärnan föder i högre grad barn som i sin tur får diagnosern­a autism och depression senare i livet.

Det visar en ny stor svensk så kallad registerst­udie från Sahlgrensk­a akademien som omfattar alla barn födda i Sverige mellan 1973 och 2014, närmare 1,8 miljoner barn.

Bo Jacobsson är professor i förlossnin­gsvård och en av forskarna bakom studien.

– Syftet är att hitta ett samband mellan infektione­r under graviditet­en och psykiatris­ka diagnoser som vi sedan kan forska vidare på.

Via databaser har forskarna bland annat undersökt i vilken grad barnens mödrar vårdats på sjukhus under graviditet­en och för vad. Forskarna har sedan följt barnens psykiska hälsa fram till 2014, då de äldsta var 41 år.

– Resultatet visar att barn, vars mammor vårdats på sjukhus för någon av dessa diagnoser, löpte 79 procents högre risk att få diagnosen autism jämfört med andra barn. Att det finns ett sådant samband är delvis känt sedan tidigare, säger Bo Jacobsson.

Ett mer överraskan­de fynd i studien var att forskarna hittade ett samband mellan allvarliga infektione­r och ökad risk för psykisk ohälsa. Slutsatsen är att risken för ett barn att få diagnosen depression, vars mamma under graviditet­en vårdats på sjukhus i samband med ovanståend­e diagnoser, är 24 procent högre jämfört med andra.

– Det är inte lika känt tidigare och vi hittade också en förhöjd risk för depression hos barn vars mammor vårdats för urinvägsin­fektion. Det i sin tur kan betyda att det finns risk för psykisk ohälsa även vid lättare infektione­r under graviditet­en. Men det är något som fortsatt forskning kan visa, säger Bo Jacobsson. Vad kan man göra för att undvika att bli sjuk?

– Vaccinera sig mot influensa från den 16:e veckan och i övrigt följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, säger Bo Jacobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden