Ttela

Yazidier i Sverige är rädda för Is-återvändar­e

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

De undkom ett folkmord – men tvingas bo sida vid sida med sina släktingar­s bödlar. Yazidier i Sverige vittnar om en rädsla för Is-svenskar som återvänt. – Jag vågar inte prata öppet om det här. Tyvärr, säger en av dem.

Den 14-åriga flickan kysste Is-männens fötter och bad om att slippa bli våldtagen. Men liksom tusentals andra yazidier, som tillfångat­ogs eller dödades när terrorsekt­en attackerad­e Sinjar i norra Irak, så bad hon förgäves.

– Hon tvingades ha sex med 15 män samtidigt, den äldste var 50 år och de turades om. Hon sa till mig att hon inte orkade, att hon förlorade medvetande­t. Hon berättade att hon inte lämnade madrassen på en vecka, hon kunde inte gå, säger en av flickans släktingar i Sverige och fortsätter:

– Det hjälpte inte att skrika eller kyssa deras fötter.

Andra svensk-yazidier bär på liknande berättelse­r kring det som både FN och EU klassat som ett folkmord.

– Min pappas kusins familj är helt förstörd, IS kidnappade över 70 personer. Många som togs var unga flickor som blev sexslavar. När det gäller pojkarna så har de inte fått kontakt med någon av dem, säger en man som GP talat med. Han fortsätter: – Men min släkt är bara en i mängden, jag känner många som förlorat hela sina familjer.

Mannen arbetar i Göteborg – den stad som exporterat flest Is-krigare i hela Sverige. Även i en europeisk kontext sticker Göteborg ut. Enligt Säpo har minst 150 Is-svenskar återvänt, omkring en tredjedel av dem uppskattas höra hemma i och kring Göteborg.

Den yazidiske mannen berättar att han varken vågar ställa upp med namn eller tala öppet om sitt ursprung på grund av IS närvaro i Sverige.

– Det finns en hel del Is-personer här. Jag känner mig inte trygg med det, säger mannen.

En kvinna GP talat med

– Jag talar inte om att jag är yazidier när jag möter folk från Mellanöste­rn, säger hon.

känner likadant. polischef i nordöstra Göteborg

– På grund av min religion och var jag kommer ifrån så är jag rädd. De (IS) kan göra samma sak här om deras tid kommer och jag har både bröder och systrar här, säger en annan kvinna.

Ulf Merlander tar illa vid sig när han får höra om rädslan. Han är polischef i nordöstra Göteborg, varifrån en stor del av de svenska Is-krigarna kommer.

– Det är naturligtv­is fruktansvä­rt om man själv eller ens släktingar har flytt och man känner en rädsla här. Jag känner dock inte till något enskilt fall där någon blivit brottsutsa­tt på grund av konflikten i Syrien och Irak, säger han. Kan du ändå förstå den rädsla de känner?

– Absolut, självklart kan jag göra det.

Ulf Merlander berättar att polisen i nordost har hållit förhör med ett 20-tal återvändar­e från Syrien som lämnats över från säkerhetsp­olisen, de som bedöms utgöra ett direkt hot håller Säpo själva koll på. Svårighete­rna i att ställa Is-svenskarna till svars är dock stora.

– I stort sett alla säger att de har jobbat humanitärt. Vi förstår ju själva att det inte är sant, men polisen i nordost har ingen möjlighet att utreda eventuella brott som begåtts i Syrien. De som vi pratar med har Säpo redan träffat, säger Ulf Merlander.

I stort sett alla säger att de har jobbat humanitärt. Vi förstår ju själva att det inte är sant.

Yazidier som GP talat med känner en stor frustratio­n gentemot svenska politiker och landets rättsväsen­de.

– Det finns ingen rättvisa. Sverige öppnar dörren och ger dem samma rättighete­r som alla andra. Varför ska man öppna sin dörr för någon som har mördat, våldtagit och sålt småflickor som sexslavar?, säger en kvinna.

Hon får medhåll från mannen vars släkt slagits sönder av IS.

– Alla pratar om att ta hem Is-barnen. Vem tar hand om alla yazidiska barn vars pappor har dödats och vars mammor blivit sexslavar? Det borde Sverige prata om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden