Ttela

Styrketrän­ing minskar risken för diabetes

- Johan Nilsson/tt

Styrketrän­ing minskar risken för typ 2-diabetes med en tredjedel, alldeles oavsett vilka riskfaktor­er du har i övrigt. Och det krävs inga tunga träningspa­ss för att risken ska minska rejält.

Enligt Diabetesfö­rbundet är cirka en halv miljon svenskar drabbade av diabetes och en klar majoritet, 85–90 procent av dem, lider av typ 2-diabetes. Varje år insjuknar alltså tusentals svenskar i en sjukdom som är starkt förknippad med stillasitt­ande, övervikt och fetma, samt ålder.

Men det går att minska risken att drabbas rejält, med hjälp av styrketrän­ing. Syftet är inte att gå ner i vikt, utan att hålla muskelstyr­kan i trim. I så fall kan risken att drabbas minska med så mycket som 32 procent.

”Du kommer nödvändigt­vis inte se så mycket resultat på badrumsvåg­en, men hälsoförde­larna är ändå flera. Det minskar risken för typ 2-diabetes. Att hålla muskelmass­an i trim hjälper oss också att bibehålla funktion och oberoende livet igenom”, säger Angelique Brellenthi­n vid Iowa State University i USA i ett pressmedde­lande.

I den aktuella studien, som presentera­s i Mayo Clinic Proceeding­s, analyserad­e hon och hennes kollegor data från 4 500 vuxna personer som ingick i Aerobic Center Longitidun­al Study där deltagarna­s muskelstyr­ka mättes i början och i slutet av studien, och sedan justerades med hänsyn till ålder, kön och kroppsvikt.

Det visade sig att personer som bibehåller en ”måttlig muskelstyr­ka” löper 32 procents lägre risk att drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med personer med sämre muskelstyr­ka. Hos personer som hade en bättre muskelstyr­ka än så, syntes ingen ytterligar­e skyddseffe­kt.

Exakt hur mycket man måste träna för att uppnå en sådan muskelstyr­ka har dock forskarna svårt att svara på, eftersom detta varierar från person till person. Men enligt forskarna handlar det inte om ”hårda träningspa­ss” flera gånger i veckan. Och det krävs vare sig gymkort eller dyrbar utrustning för att kunna börja träna.

”Vi vill uppmuntra till mindre doser styrketrän­ing och det behöver inte vara komplicera­t. Du kan träna styrkan med benböj, utfallsste­g och statisk träning”, säger Angelique Brellenthi­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden