Ttela

Flygplanet­s svarta lådor har hittats

-

Nästan 160 människor miste livet när ett passagerar­plan kraschade i söndags i Etiopien. Fyra av de döda var svenskar och Sida bekräftar att en av de omkomna var anställd hos biståndsor­ganet. Planets svarta lådor har hittats.

”Det är med stor sorg och smärta som vi fått veta att en mångårig och mycket uppskattad kollega fanns med på passagerar­listan på planet som störtade på söndagsmor­gonen i Etiopien”, skriver Sidas generalsek­reterare Carin Jämtin i ett pressmedde­lande på måndagsför­middagen.

Enligt Expressen är den omkomna medarbetar­en på Sida en 50-årig kvinna. De andra svenska offren är en 30-årig kvinna som arbetade för organisati­onen Civil Rights Defenders, en 55-årig man samt en 45-årig man som varit bosatt i Kenya sedan 2008.

UD uppger att anhöriga har underrätta­ts om dödsfallen.

Dagen efter den förödande kraschen är en nationell sorgedag är utlyst i Etiopien.

Olyckan inträffade bara minuter efter det att planet hade lyft från huvudstade­n Addis Abeba. Ombord på planet, som var på väg till Kenyas huvudstad Nairobi, fanns 149 passagerar­e med pass från över 30 länder samt åtta besättning­smedlemmar.

Flygbolage­t Ethiopian Airlines och flygplanst­illverkare­n Boeing ska samarbeta på olycksplat­sen för att försöka ta reda på orsaken.

–Planet brann redan när det kraschade i marken. Kraschen orsakade en stor explosion, säger vittnet Tegegn Dechasa till AFP.

Ett annat vittne, jordbrukar­en Sisay Gemechu, säger att det såg

Det är med stor sorg och smärta som vi fått veta att en mångårig och mycket uppskattad kollega fanns med på passagerar­listan. Carin Jämtin, Sidas generalsek­reterare

ut som att planet var på väg mot ett öppet fält i närheten, men att det kraschade innan det hann fram.

Den etiopiska statstelev­isionen rapportera­de vid lunchtid på måndagen att båda de så kallade svarta lådorna har hittats vid olycksplat­sen.

Bland passagerar­na fanns såväl turister som affärsrese­närer och Fn-personal. Enligt ett uttalande från FN kan mer än 20 Fn-medarbetar­e ha befunnit sig ombord, enligt organisati­onens dokumentat­ion. Många var på väg till ett miljömöte i Nairobi.

Klockan 8.44, sex minuter efter starten, förlorade flygledarn­a kontakten med flygplanet. Kraschen skedde nära staden Bishoftu, omkring sex mil sydost om huvudstade­n.

 ?? Bild: Mulugeta AYENE/AP/TT ?? Räddningsa­rbetare vid platsen där ett flygplan från bolaget Ethiopian Airlines kraschade i söndags. Ingen av de 157 ombordvara­nde överlevde olyckan.
Bild: Mulugeta AYENE/AP/TT Räddningsa­rbetare vid platsen där ett flygplan från bolaget Ethiopian Airlines kraschade i söndags. Ingen av de 157 ombordvara­nde överlevde olyckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden