Ttela

Emilia Clarke om Game of Thrones: ”Största som hänt”

Slutet närmar sig. Den 15 april börjar den åttonde och sista säsongen av Game of Thrones att sändas på HBO Nordic och C More. Än så länge är hemlighets­makeriet stort – men Emilia Clarke, mer känd som Daenarys Targaryen, beskriver slutet som episkt.

- Gunnar Rehlin/tt

Hur det går för huvudperso­nerna är ännu en väl förborgad hemlighet, skådespela­rna har förbundit sig att inte avslöja någonting om handlingen. När TT möter Emilia Clarke uttrycker hon sig försiktigt, men berättar att inspelning­en krävde en hel del mentalt.

– Min sista scen var väldigt känslomäss­ig. Och att säga adjö till serien kändes väldigt bitterljuv­t. Game of Thrones är det största som hänt i mitt liv – jag var ett barn när jag började, nu är jag vuxen, säger hon.

Under de tio år som har gått har Daenerys Targaryen, som Clarke spelar, varit en av seriens huvudperso­ner. Sista avsnittet i säsong sju slutade med att hon gick till sängs med Jon Snow, som hon troligen är nära släkt med.

– I slutet av säsong sju stod alla rollfigure­r och balanserad­e på en klippkant. När jag fick manuset till hela den sista säsongen läste jag det på en eftermidda­g. Sen gick jag hemifrån och promenerad­e runt i London under tre timmar och bara tänkte på det. Det är så episkt.

Relationen till Jon Snow är inte oproblemat­isk, men för drakdrottn­ingen Daenarys är den välgörande.

– När det gäller Dani och Jon, så är det på många sätt den bästa relation hon har haft. Han får fram en ärlighet hos henne som inte har funnits förut.

Emilia Clarke är privat en mycket charmerand­e och rolig person – men humorn har vi inte sett så mycket av i Game of thrones.

– Nej, Dani är inte den som berättar roliga historier direkt. De försökte i början, de sade ”du är ju rolig”, så de skrev några roliga repliker till mig. Men det fungerade inte. Dani är väldigt mycket, men hon är inte rolig.

De tio åren har inneburit oerhört mycket för henne, både personlige­n och profession­ellt.

– Som Daenerys skulle jag till exempel tala inför många människor. Att stå framför 300 statister och hålla ett tal på ett påhittat språk, det kräver en massa ”cojones”. Som skådespela­re måste man vara beredd att gå genom eld, ibland till och med bokstavlig­t. Regissören säger ”gå genom eld”, och så gör man det.

När hon började i serien hade hon ingen aning om vad hon gav sig in på.

– Jag visste inget om skådespele­ri, inget om filmindust­rin, inget om att göra tv. Jag var 22. Nu har serien gjort att dörrar har öppnats som förr var helt stängda för mig. Det är fortfarand­e oerhört svårt att få

Som skådespela­re måste man vara beredd att gå genom eld, ibland till och med bokstavlig­t. Emilia Clarke

göra film, men jag har definitivt fått fler möjlighete­r nu. Och rollen som Daenerys har gjort att man ser mig som en stark huvudperso­n. Och det känns väldigt bra.

Clarke har trots berömmelse­n kunnat vara relativt anonym privat. Den långa vita peruken hon bär i serien gör att hon ser helt annorlunda ut; i verklighet­en har hon kortklippt mörkt hår.

– Det där har jag trivts med, men allt eftersom åren gått har det blivit tuffare att vara anonym. Jag blir lite vaksam, jag tycker om att kunna gå till slaktaren och småprata utan att bli igenkänd. Det händer numera oftare att jag blir igenkänd, men det fungerar. Man kan styra sitt liv så man undviker paparazzis.

Hur var sista inspelning­sdagen? Hon säger gapskratta­nde att ”det var då jag insåg att alkohol kan vara ett lugnande medel”.

– Jag skulle säga några ord, men istället började jag storböla. Min bror, som jobbade i teamet, filmade det. Och sen var det ett stort party och alla blev berusade.

För Emilia Clarke blir det nu en framtid utan fantasy – i alla fall ett tag.

– Jag säger inte nej till någonting. Allt man gör är en ny pusselbit i livet. Men fantasy är inte det jag kommer att göra närmast inpå.

Det har talats om att det kommer spinoff-serier, som tar avstamp i Game of thrones. Finns det några rollfigure­r Emilia Clarke vill se mer av?

– Mina drakar. Gör en serie om dem. Den skulle jag titta på.

 ?? Bild: Jordan Strauss ?? Emilia Clarke har kunnat vara relativt anonym privat. Den långa blonda peruk hon bär i Game of thrones gör att de flesta inte känner igen henne i kort, mörkt hår.
Bild: Jordan Strauss Emilia Clarke har kunnat vara relativt anonym privat. Den långa blonda peruk hon bär i Game of thrones gör att de flesta inte känner igen henne i kort, mörkt hår.
 ?? Bild: HBO ?? ”Min sista scen var väldigt känslomäss­ig. Och att säga adjö till serien kändes väldigt bitterljuv­t. Game of Thrones är det största som hänt i mitt liv – jag var ett barn när jag började, nu är jag vuxen”, säger Emilia Clarke.
Bild: HBO ”Min sista scen var väldigt känslomäss­ig. Och att säga adjö till serien kändes väldigt bitterljuv­t. Game of Thrones är det största som hänt i mitt liv – jag var ett barn när jag började, nu är jag vuxen”, säger Emilia Clarke.
 ??  ?? Kit Harington och Emilia Clarke som Jon Snow och Daenarys Targaryen i den sista säsongen av Game of thrones.
Kit Harington och Emilia Clarke som Jon Snow och Daenarys Targaryen i den sista säsongen av Game of thrones.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden