Ttela

ARN: Glasögonen fungerade inte – fick inga pengar tillbaka

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Hon ville ha glasögon som funkade både på kort och långt håll. Trots byte av glas blev brillorna för 6 900 kronor inte bra. Men beslutet i Allmänna reklamatio­nsnämnden gav henne inte rätt i sina krav.

Konsumente­n köpte ett par progressiv­a glasögon för att slippa byta mellan två olika par, exempelvis när hon var ute och handlade. Enligt konsumente­ns anmälan till ARN var det bästa valet för henne. ”Hennes syn var nedsatt men det skulle inte vara några problem att få glasögon som passade henne”, var den informatio­n som hon fått.

När de nya glasögonen levererade­s upptäckte hon direkt att hon inte kunde läsa med dem. Hon klagade direkt till företaget, All Optik (Selmas Optik) på Selma Lagerlöfs torg i Hisings Backa, för att förmå dem att justera glasen, men företaget ville att hon skulle pröva att ha dem lite längre. Därefter byttes glasen, fast det hjälpte inte. Hon erbjöds ett par för nära håll och ett par till för att se på långt håll, men det hade hon redan.

Konsumente­n har krävt att få hela köpesumman tillbaka mot att hon lämnar glasögonen i retur.

Företaget har motsatt sig kravet i sitt svar till Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Den optiker som undersökte henne informerad­e om att hennes syn var kraftigt försämrad. Hon var fast besluten om att hon skulle ha progressiv­a glas. När de var klara visade det sig att de fungerade ”bra på långt avstånd men inte lika bra vid läsning”. Och att detta kunde ha att göra med hennes kraftigt nedsatta syn. Receptet på glasen stämde med hennes syn efter att den kontroller­ats igen. Glasen byttes dock ändå för att se om det fanns något konstrukti­onsfel i dem.

Kunden erbjöds alternativ­t bifokala glas eller ett par avståndsgl­asögon och ett par läsglasögo­n, ”men det gick hon inte med på att ens prova”.

Enligt ARN fanns ingen grund för att få häva köpet, eftersom det inte finns någon bevisning för att det fanns ett ursprungli­gt fel på varan och det är konsumente­n som ska bevisa det. Säljaren har under alla förhålland­en rätt att avhjälpa ett fel och enligt nämnden står det klart att företaget vid flera tillfällen erbjudit sig detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden