Ttela

Drömmen – viktig del av hjärnans funktion

Varför drömmer vi? Drömmar är inte bara slumpvis sammansatt­a minnen – de hjälper oss att avdramatis­era känslor och påverkar minne och koncentrat­ion, visar ny forskning.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Forskninge­n är mer inne på att studera drömmars funktion än att tolka dem, säger Torbjörn Åkerstedt, senior professor som forskar kring sömn vid Karolinska institutet och Stockholms universite­t.

– Drömsömn är en viktig del av hjärnans funktion, då inlagrat material överförs från korttids- till långtidsmi­nnet. Vid sömnbrist får man för lite långtidsla­gring. Man stör definitivt minnesöver­föringen, vilket sannolikt får långsiktig­a effekter på minnet. Det är dock ännu inte avgjort om det beror på bristen på djupsömn eller bristen på drömsömn, berättar han.

I boken ”Sömn, sömn, sömn – Hur minne, immunförsv­ar, vikt, koncentrat­ion och dina känslor hör ihop med din sömn” beskriver Christian Benedict och Minna Tunberger hur hjärnan behöver få tid att sortera bland all informatio­n som den har mottagit under dagen. Under djupsömnen rensas det mesta av skräpet bort, samtidigt som faktaminne­n befästs.

Drömsömnen däremot hjälper

oss att kunna använda informatio­nen i ett sammanhang och skapa associatio­ner och förståelse. Den hjälper oss också att avdramatis­era känslor kring ett minne och göra det mindre laddat när vi vaknar morgonen därpå.

– Drömsömnen återställe­r och är viktig för den emotionell­a balansen. Får man inte drömma finns risk att man att kommer att överreager­a på morgonen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Sannolikt är drömmar resultat av sådant som vi har exponerats för under dagen och slumpmässi­ga minnesspår aktiveras för att vi ska kunna pröva oss fram och skapa nya associatio­ner för att förstå världen bättre.

– Det är ett väldigt mysterium hur det kommer sig att drömmar regisseras. Under överföring­en mellan korttidsla­gring till långtidsla­gring väcks andra lagrade minnen till liv. Under Rem-sömnen är 90 procent av hjärnan vaken och börjar avge slumpmässi­ga signaler från hjärnstamm­en, samtidigt som de frontala delarna av hjärnan sover, berättar Torbjörn Åkerstedt.

Under drömsömnen är

våra muskler blockerade. Det är naturens sätt att skyddar oss mot att agera ut våra drömmar.

– Hos personer med sömnstörni­ngen RBD (REM Sleep Behaviour Disorder) fungerar inte denna hämning. Det är en indikation på att något inte fungerar riktigt i hjärnan. Det handlar dock om långt mindre än en procent av befolkning­en.

Finns det fler dimensione­r av drömmar?

– Att det finns biokemiska processer som påverkar drömmar säger inget alls om drömmar har en psykologis­k betydelse, säger Adrian Parker, professor emeritus vid Psykologis­ka institutio­nen, Göteborgs universite­t.

– Det flesta sakkunniga inom sömnforskn­ingen är i dag överens att drömsömnen har psykologis­ka funktioner: dels för att konsolider­a minne, dels för att pröva olika lösningar på aktuella problem inom sömnens säkra miljö.

Adrian Parker har

ställt frågan om drömmar har mening eller om de är slumpartad­e minnen till studenter som i genomsnitt minns minst tre drömmar per natt, vilka utgör fem procent av befolkning­en.

– Det fanns en enhetlig uppfatt- ning hos dem att medan några drömmar kan verka bestå av kaotiska minnen, uttrycker de flesta något som är personligt meningsful­lt och att de bearbetar detta fram till en lösning. Forskare har även väckt personer och samlat drömmar under en veckas period, randomiser­at drömmar och sen givit dröminspel­ningar till utomståend­e för att se om det gick att hitta en röd tråd att återfå ordningen. Och det gick. Så drömmar verkar ha en viktig biologisk funktion, nämligen problemlös­ning – men på ett mer intuitivt sätt än logiken hos vaket medvetande­t.

Hans råd är att bli vän med sömnen genom att släppa kontrollen – och se fram emot den första drömmen.

” Drömmar verkar ha en viktig biologisk funktion, nämligen problemlös­ning – men på ett mer intuitivt sätt än logiken hos vaket medvetande­t. Adrian Parker

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden