Ttela

Professor: Något man har stor nytta av som forskare

- Maria Backman livsstil@gp.se

För havsforska­ren Anders Omstedt är drömgruppe­r ett sätt att förena analytiskt tänkande med intuition och känslor – något som han tycker forskare i allmänhet behöver bli bättre på.

Som naturvetar­e saknade Anders Omstedt, professor emeritus i oceanograf­i vid Institutio­nen för marina vetenskape­r på Göteborgs universite­t, samtal om det kreativa och intuitiva i utbildning­en. Han gick en sommarkurs på Biskops Arnö och hamnade i en drömgrupp.

– Här såg jag vilken potential drömmar har. Utifrån detta har jag utvecklat mitt eget drömarbete.

Sedan flera år tillbaka är han själv drömgrupps­ledare och aktiv i organisati­onen Drömgrupps­forum. En drömgrupp, som leds av en utbildad ledare, består av 6-8 personer som träffas och arbetar med en dröm under cirka två timmar.

– Man arbetar med olika delar i tänkandet, analytiskt och intuitivt, och för samman dessa kunskaper i ett förslag som ges till drömmaren. Sedan är det upp till drömmaren att fundera på om det ligger något i detta, säger Anders Omstedt.

– Vi tolkar inte drömmar, utan arbetar med drömförstå­else. Som deltagare stärker man också sitt minne och lever sig in i varandras berättelse­r. Man ställer öppna frågor och lär sig bättre förstå metaforers och känslors betydelse. Det är något man också har stor nytta av som forskare och i kommunikat­ion med andra discipline­r.

Universite­tet framhåller kritiskt analytisk tänkande, problemlös­ande och rationalit­et. Men detta utgör bara en liten del av vårt tänkande, menar han.

– Intuition är en insikt eller en aning, utan förklaring eller bevis, som baseras på din egen erfarenhet. I samhället finns en låg förståelse av att vi har ett själsliv som också inverkar på vårt logiska tänkande. Drömmar är ett bra instrument för att träna upp detta.

I en kommande bok, som handlar om havet och dess framtid, ser han detta som en nödvändigh­et för att möta de stora globala utmaningar­na.

– FN:S miljömål för 2030 är helt centrala och viktiga mål för mänsklighe­ten. Men då behöver vi föra ihop kunskapsom­rådena och kunna samarbeta på nytt sätt, där också det mänskliga behöver stå mer i centrum. Klart är att vi behöver bli bättre på att föra samman tanke och känsla. Universite­ten borde därför lyfta fram detta i form av introdukti­onsutbildn­ingar där alla lär sig mer om det vetenskapl­iga och konstnärli­ga tänkandet.

Drömgrupps­forum bildades 1990 av svenska elever till den amerikansk­e psykoanaly­tikern, psykiatern och drömforska­ren Montague Ullman, som skrivit flera böcker i ämnet.

Det är en ideell rikstäckan­de förening vars syfte är att sprida kunskap om drömmar och deras betydelse. Man arbetar för utbildning och fortbildni­ng av drömgrupps­ledare, förmedlarf­öreläsare och drömgrupps­ledare och för att bevara och utveckla Montague Ullmans metod för drömarbete i grupp. • •

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden