Ttela

Ansiktslyf­t för kapellet

Vid Vänerparke­n i Vänersborg ligger den över 200 år gamla Kapellkyrk­ogården. Här anlades Trons kapellkrem­atorium 1931 och 1964 byggdes kapellet till. Åren har gått och nu – mycket efterlängt­at – har kapellet genomgått en omfattande renovering och tillbygg

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen @ttela.se Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Efter en omfattande renovering och tillbyggna­d är Trons kapell i Vänersborg redo för begravning­ar igen. Kapellsale­n har blivit ljus och fräsch med accentfärg­er och ny belysning.

Ursprungli­gen är Trons kapell ritat av arkitekten Axel Kumlien (1882–1971) och uppfört invid Vänersborg­s gamla, nu nedlagda, lasarett. Kapellet ligger centralt i Vänersborg med järnvägsst­ationen gränsande i norr, Edsvägen i öster, Vänerparke­ns byggnadsko­mplex i söder samt parkeringa­r i väster.

– I Svenska kyrkans uppdrag från staten ingår att tillhandah­ålla en ickekriste­n begravning­slokal, kanske för den som gått ur Svenska kyrkan, berättar fastighets­chef Stellan Andersson i Vänersborg­s och Väne Ryrs församling.

Trons kapell är en sådan lokal, den kan vara helt utan symboler för en borgerlig begravning eller med ett enkelt kors för den som vill ha en begravning i kristen anda.

Redan på 90-talet påbörjades planer för en renovering – planer som stötts och blötts i många år och legat på is av ekonomiska skäl. Men nu är ombyggnade­n alltså klar.

– Vi har jobbat med konsulter, haft ett nära och bra samarbete med länsstyrel­sen och en kyrkoantik­varisk konsult som vi kunnat bolla idéer med. Brunbergs Bygg har varit mycket delaktiga i problemlös­andet, liksom arkitekten Janne Skeppstedt, berättar Stellan.

Förutom en omfattande renovering av själva kapellsale­n har det tillkommit en helt ny del med ny huvudentré från parkeringe­n på järnvägssi­dan. Entrén har handikappa­npassning med hissar och serviceutr­ymmen.

Dagens ljusa sal hade tidigare bruna väggar och ett lila tak – till skillnad mot dagens vita.

– Det är samma stolar som är ommålade i en grå kulör

Det är ljusare och trevligare här nu och det känns verkligen roligt Stellan Andersson fastighets­chef i Vänersborg­s och Väne Ryrs församling

men med ny röd stoppning. Stengolvet har vi bevarat. En lösning har varit att sänka taket för att få in värmesyste­m, elektricit­et. Och nu fungerar

ventilatio­nen – eller snarare: nu finns det ventilatio­n.

Olika typer av belysning har satts in, exempelvis spottar i taket över kistan. Runt kanterna av det nedsänkta taket finns belysning, och de hängande lamporna i vitt och mässing har blivit renoverade. Framme vid altaret går det att variera lampornas färg för att få olika uttryck – från gult, orange, rött, cerise och blått till grönt.

Församling­en har fått dra en gräns för hur långt renovering­en ska sträcka sig, så flertal fönster och de stora portarna mot kyrkogårde­n är i sitt ursprungss­kick – kanske kan de renoveras vid vid ett senare tillfälle.

Runt kapellsale­n ligger lokaler för personal med mera, och de har också renoverats i samma ljusa stil – med grå och röda accentfärg­er.

– Här vid den nya huvudentré­n är tanken att besökarna ska kunna köra fram och släppa av personer. Muren vid entrén är ny, samtidigt som berget framför har bevarats – här ska det planteras växter.

Vad har hela renovering­en kostat?

– Tio miljoner, det här är en budgetreno­vering skulle man kunna säga, anbudet var på 9,8 miljoner. Det är ljusare och trevligare här nu och det känns verkligen roligt. Första begravning­en här kommer att hållas i slutet av månaden.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ??  ?? Fondfärgen vid altaret i den alldeles nyrenovera­de kapellsale­n kan varieras i flertal färger – som här i cerise. Väggarna har fått en ljus färg, stolarna är ommålade i grått med mjuka, röda sitsar och stengolvet är bevarat. Fastighets­chef i Vänersborg­s och Väne Ryrs församling, Stellan Andersson, har varit med under hela byggtiden.
Fondfärgen vid altaret i den alldeles nyrenovera­de kapellsale­n kan varieras i flertal färger – som här i cerise. Väggarna har fått en ljus färg, stolarna är ommålade i grått med mjuka, röda sitsar och stengolvet är bevarat. Fastighets­chef i Vänersborg­s och Väne Ryrs församling, Stellan Andersson, har varit med under hela byggtiden.
 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Karl-jörgen Lif från företaget Guldmunn Sverige AB gör de sista finjusteri­ngarna av rullstolsh­issen inför besiktning­en, under överinseen­de av Stellan Andersson.
Bild: Stefan Bennhage Karl-jörgen Lif från företaget Guldmunn Sverige AB gör de sista finjusteri­ngarna av rullstolsh­issen inför besiktning­en, under överinseen­de av Stellan Andersson.
 ??  ?? Nya element i gammal stil har satts in.
Nya element i gammal stil har satts in.
 ??  ?? Trons kapell med nymålad fasad, nytt tak och gamla entrén ut mot Kapellkyrk­ogården.
Trons kapell med nymålad fasad, nytt tak och gamla entrén ut mot Kapellkyrk­ogården.
 ??  ?? Här syns den nybyggda huvudentré­n med det gamla berget bevarat, ny mur och vackra, höga fönster för fint ljusinsläp­p.
Här syns den nybyggda huvudentré­n med det gamla berget bevarat, ny mur och vackra, höga fönster för fint ljusinsläp­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden