Ttela

Företag behöver ny mark i Vänersborg för att etablera sig

Arbetet med att ta fram fler områden för företag som vill bygga nytt i Vänersborg har börjat. Trestad center kan komma att bli betydligt större och Stärkebo norr om staden är på väg att bli ett nytt tillskott.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Behovet av verksamhet­stomter i är stort i Vänersborg. Och nu påbörjas arbetet med att utöka ett område och att skapa ett helt nytt där företag av olika slag kan hitta en plats att slå sig ner på.

Vi har nästan slut på verksamhet­stomter Anette Klang planhandlä­ggare

Bristen på mark för företag att driva sina verksamhet­er på börjar nu bli påtaglig i Vänersborg­s kommun – det är nästa slut på ledig yta att bygga på.

I dagsläget finns några tomter lediga på Holmängen och på just Trestad center.

– Vi har nästan slut på verksamhet­stomter, säger planhandlä­ggare Anette Klang.

Därför finns ett behov att ta fram fler. Valet har fallit på Trestad center och Stärkebo.

Samhällsby­ggnadsnämn­dens fastighets­utskott har beslutat att det ska tas fram detaljplan­er för de två områdena.

Nu har byggnadsnä­mnden gett sin förvaltnin­g i uppdrag att börja arbetet med att ta reda på om marken är lämplig för ändamålet.

– Marken är utpekad i översiktsp­lanen som strategisk­a verksamhet­sområden, och det är det vi utgår ifrån, säger planhandlä­ggare Frida Svensson.

– Det här är strategisk­a lägen. Närheten till bra infrastruk­tur gör att det är bra platser för transportt­unga verksamhet­er, säger Annette Klang.

Trestad center ligger där 45:an och 44:an möts och har sedan läge varit ett område där många olika företag har sina verksamhet­er.

Kommunen äger den nu aktuella marken som ligger norr och väster om nuvarande område. Större delen är täckt av skog.

– Det blir inga stora tomter som den som Varner har, utan mindre. Vi ser att det är den typen av mark som behövs, som näringsliv­et efterfråga­r, säger Annette Klang.

Kommunen tittar alltså även på ett helt nytt verksamhet­sområde, nämligen Stärkebo. Det ligger vid Vänersborg­s norra infart mellan 45:an och järnvägen och är nu helt täckt av skog. Även här äger kommunen marken.

I dagsläget finns inga intressent­er, planerna görs för framtiden. Och vilka företag som till slut slår sig ner återstår att se. På Trestad center kan lukt från Heljestorp­s kretslopps­anläggning och närheten till järnvägen påverka vad som är lämpligt att bygga.

Att Stärkebo ligger nära både 45:an och järnvägen påverkar utbyggnads­möjlighete­rna där.

Första steget är att göra planerna klara att ställas ut förs samråd. Detaljplan­earbetet väntas bli klart under hösten 2020.

 ?? Bild: Vänersborg­s kommun ?? Så här ska Trestad center utökas, är tanken. Den stora byggnaden till höger är Varners lager. Vägen som går i öst/västlig riktning är 44:an och den som går i nord/sydlig är 45:an.
Bild: Vänersborg­s kommun Så här ska Trestad center utökas, är tanken. Den stora byggnaden till höger är Varners lager. Vägen som går i öst/västlig riktning är 44:an och den som går i nord/sydlig är 45:an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden