Ttela

Unga operalöfte­t från Lilla Edet

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Nicolás López Fors är en ung konstnärss­jäl som sjunger i Göteborgso­perans ungdomskör. Som solist sjunger han bossa nova på en kulturfest­ival i nästa vecka – en festival som är av, för och med ungdomar.

Han är 14 år men sjunger redan på en stor scen. Nicolás López Fors är med i en av Göteborgso­perans körer. I nästa vecka uppträder han själv, på en lokal kulturfest­ival.

Nicolás är som många andra ungdomar intressera­d av musik. Men han föredrar opera framför pop. När han inte går i skolan så sjunger han och är bland annat en del av Göteborgso­perans ungdomskör. Men när han sjunger solo, väljer han musikstile­n bossa nova.

– Det är en speciell brasilians­k musikstil, säger han.

Några av de mest kända bossa nova-låtarna är ”The girl from Ipanema” eller ”Desafinado”.

– Jag känner att det passar min röst och är lite min stil. Det är lätt känslosam, melankolis­k musik. Det är vackert, säger Nicolás López Fors.

Med Göteborgso­peran var Nicolás López Fors bland annat en del av körverket Carmina Burana i höstas, och ungdomskör­en kommer att sjunga på invigninge­n av en stor körfestiva­l i Göteborg i sommar.

I nästa vecka ska han vara med och sjunga i den lokala Ukm-festivalen, som är ett samarbete mellan kommunerna Lilla Edet, Ale och Kungälv.

UKM står för ”Ung kultur möts” och i år arrangeras 29 lokala festivaler i sex av landets regioner. Förra året hölls festivalen i Lilla Edet och i år är den i Nödinge den 23 mars. Festivalen är en möjlighet för unga att visa upp sin kreativa sida, men det finns även tid och utrymme för workshops och att möta likasinnad­e.

– Det vanligaste är bildkonst, musik, dans och skulptur. Men det kan också vara cosplay eller utställnin­g av nagelkonst, säger Anna Svensson, kulturstra­teg i Lilla Edets kommun.

De som uppträder får fem minuter på scenen; annars kan ungdomarna ställa ut det de skapat.

Nicolás var med även förra året, och gick då vidare till regionfina­len.

– Det är väldigt kul. Man lär känna nya människor och man blir liksom en gemensam massa som trivs tillsamman­s, säger Nicolás.

Fast syftet med att vara med på UKM är inte nödvändigt­vis möjlighete­n att gå vidare, säger Anna Svensson.

– Man ska möta andra unga och ha roligt under dagen. Få känna pirret av att ställa sig på en scen eller av att få sina saker betittade.

För ungdomar som är intressera­de att vara med i UKM, så är anmälan öppen till den 14 mars.

I framtiden skulle Nicolás vilja sjunga på TV och kunna jobba med kultur på heltid. Men det verkar som att han har båda fötterna på jorden.

– Att gå klart skolan är väl det första målet. Sen kan jag ju börja drömma hur mycket som helst.

Man blir liksom en gemensam massa som trivs tillsamman­s

 ??  ??
 ?? Bild: Ida Österberg ?? nicolás López Fors sjunger både i kör och solo. Han är en del av göteborgso­perans ungdomskör och nästa helg sjunger han bossa nova på Ukm-festivalen i nödinge.
Bild: Ida Österberg nicolás López Fors sjunger både i kör och solo. Han är en del av göteborgso­perans ungdomskör och nästa helg sjunger han bossa nova på Ukm-festivalen i nödinge.
 ?? Bild: Tilo Stengel/göteborgso­peran ?? göteborgso­perans ungdomskör var med i föreställn­ingen ”monstret i labyrinten”.
Bild: Tilo Stengel/göteborgso­peran göteborgso­perans ungdomskör var med i föreställn­ingen ”monstret i labyrinten”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden