Ttela

Mer tid till vård med transportö­rer

Patienter som ska till röntgen och tillbaka och prover som ska lämnas till labbet. Det är bara några av de transporte­r som undersköte­rskor tidigare utförde på Näl och Uddevalla sjukhus. För att undersköte­rskor ska få mer tid för vårdarbete har de nu sluta

-

För ett år sedan lade undersköte­rskorna på Näl många timmar på att transporte­ra patienter fram och tillbaka, timmar som nu kan användas till vård i och med att 18 transportö­rer anställts.

340 transporte­r görs inom Nu-sjukvården varje dygn. Det handlar om sjukhussän­gar med patienter, sängar med avlidna och tomma sängar, men också om blodprover och labbresult­at.

På bara en avdelning handlar det om ungefär fyra timmars transportt­id per dygn, transporte­r som tidigare

en längre tid sett över hur man kan förändra arbetet för att kunna hantera bristen på både undersköte­rskor och sjuksköter­skor. På Sahlgrensk­a har man bland annat satt in vårdbiträd­en som avlastar på sköterskor och undersköte­rskor.

Inom Nu-sjukvården finns det sedan i maj 16 transportö­rer och en koordinato­r för transportö­rerna.

– Patientvak­tmästare/transportö­r heter det på pappret, säger Åke Abrahamsso­n som är en av Näls transportö­rer.

– Jag har ju stegmätare. Det blir uppemot två mil om dagen. Första två månaderna rasade jag tio kilo, fast de har jag gått upp igen, skrattar han.

I sjukhusets korridorer, ner i kulvertarn­a, in och ut på avdelninga­rna –det är Åkes arbete, och enligt honom själv så har han aldrig gått fel.

– Jag hade tre dagar på mig att lära mig huset, sen ut i verklighet­en, jag kör aldrig fel utan har bara tagit lite alternativ­a vägar. Det finns ett bra talesätt ”Ingenting är omöjligt, det bara tar lite längre tid ibland”, konstatera­r han när jag frågar om att just hitta i husets alla korridorer.

Men allt promeneran­de är bara en del av arbetet som transportö­r. Det innebär också ett ständigt möte med människor.

– Jag får träffa så många olika människor. En stor del i arbetet är att ge det lilla extra när en patient är orolig. Häromdagen körde jag en kvinna till operation, jag såg

 ??  ??
 ??  ?? Transportö­ren Åke Abrahamsso­ns lämnar över patienten till undersköte­rskorna Kristin Larsson och Mikaela Svantesson på avdelning 63 på Näl. Ett arbete som inte bara kräver spänst i benen utan också en social kompetens.
Transportö­ren Åke Abrahamsso­ns lämnar över patienten till undersköte­rskorna Kristin Larsson och Mikaela Svantesson på avdelning 63 på Näl. Ett arbete som inte bara kräver spänst i benen utan också en social kompetens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden