Ttela

Joakim Broman: Ta tag i bostadsfrå­gan

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Att den svenska bostadsmar­knaden fungerar uselt kommer knappast som en överraskni­ng för någon. Ett mångårigt prisrally på privatägda bostäder har gett en hög skuldsättn­ing – som i sin tur lett till kreditrest­riktioner som stänger ute unga från marknaden. Kombinerat med detta har hyresmarkn­aden fortsatt att försämras. Bostadsköe­rna räknas i delar av landet i årtionden snarare än månader.

Men som den nya rapporten “Den krisande bostadsmar­knaden” från Svenskt Näringsliv visar får detta konsekvens­er även i andra delar av ekonomin. Var femte företag uppger exempelvis att bostadsbri­sten har försvårat deras rekryterin­g. Beräkninga­r från konsultför­etaget WSP visar att antalet sysselsatt­a inom storstäder­na inom 20 år kommer att vara drygt 50 000 färre än om bostadsmar­knaden fungerat normalt. Det motsvarar en negativ produktion­seffekt på över 70 miljarder kronor. På vissa håll har det gått så långt att arbetsgiva­re tagit på sig att bli hyresvärda­r och fastighets­ägare. SVD rapportera­de för några år sedan om att musiktjäns­ten Spotify börjat hyra hela fastighete­r och skapat en intern bostadskö (13/3 -15).

I riksdagen råder bred enighet om att reformer krävs. Problemet är att man inte är överens om vad det är som ska göras. Januariöve­renskommel­sen mellan S, MP, C och L listar ett antal saker som ska utredas och förändras under mandatperi­oden, däribland en reformerad hyresmodel­l och regelfören­klingar för byggande. Även om det genomförs i enlighet med skrivninga­rna – vilket Vänsterpar­tiet dyrt och heligt lovat stoppa – kommer det att ta lång tid innan förändring­arna får effekt.

Det bästa vore om det gick att få till en bred bostadspol­itisk reform i stil och i kombinatio­n med den skatterefo­rm som ska genomföras under mandatperi­oden. Utöver förändring­arna i JÖK:EN finns då möjlighet att ta ett större grepp. Fastighets­beskattnin­gen, ränteavdra­gen, reavinstsk­atten, kreditrest­riktionern­a och byggsubven­tionerna skulle alla behöva ses över, men är svåra att förändra en och en.

Förslagen i Svenskt Näringsliv­s rapport är också värda att beakta. Ett avdragsgil­lt bosparande för unga enligt norsk modell vore värt att pröva. Momsbelägg­ande av fastighete­r är mest en teknisk förändring, men en som kan göra skillnad för fastighets­ägarnas möjlighete­r att investera i beståndet. Både idén om ett moratorium för nya byggregler och fri hyressättn­ing vid andrahands­uthyrning är bra förslag.

Och listan fortsätter. Precis som problemen på bostadsmar­knaden är raden med tänkbara och gynnsamma reformer alltför lång, helt enkelt därför att inte mycket gjorts de senaste åren. Vid sidan av det ineffektiv­a investerin­gsstödet får Alliansreg­eringens förändrade regler för andrahands­uthyrning och Attefallsh­us räknas som senaste gången medelstora förändring­ar gjordes.

Så kan det inte fortsätta. Bostadsmar­knaden måste reformeras, och det måste påbörjas nu. Har regeringen någon som helst krisinsikt så inser den det, och sätter igång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden