Ttela

Componenta varslar hundratals personer

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Företaget Componenta har lagt ett varsel på uppsägning av runt 100 anställda vid fabriken i Främmestad. Hur det påverkar företaget på sikt är ännu oklart.

– Det stämmer, men jag vet ännu inte den exakta siffran, det kan vara över hundra eller mindre än hundra, säger Hannu Suutari, vd för Componenta i Främmestad.

Företaget är världsleda­nde på bearbetnin­g, montering och ytbehandli­ng av komponente­r i gjutgods för den tunga fordonsind­ustrin. Bland de största kunderna är Volvo Lastvagnar och Scania.

– Volvo står för 65 procent av vår produktion och är en väldigt viktig kund. Varslet beror på att produktion­en har sjunkit, så vi kan inte leverera och nu ska vi avsluta samarbetet med Volvo och några till. Så mycket kan jag säga.

Om det blir över 100 som sägs upp blir det mer än två tredjedela­r av alla anställda, som ska ligga på 161 stycken. Moderbolag­et ligger i Finland. Enligt en säker källa talas det om att runt 118 anställda är varslade. Hur kommer företaget att överleva?

– Jag vet inte ännu hur många, vi får se på måndag. Nu ska jag på möten varje dag, med till exempel Volvo och Scania. Efter det kan jag veta mer exakt, säger Hannu Suutari.

Efter att ha tagit sig ur en företagsre­konstrukti­on så sent som 2017 och börjat om med en mindre global kostym har Componenta haft en stabil kurs fram till nu.

Företaget har anor ända från 50-talet, då företaget hette Främmestad­s Mekaniska och Smide och grundades i ett garage intill en bensinmack. 1991 blev familjeför­etaget Främmestad­s Smides och Mekaniska verkstad uppköpt av finska Componenta OY.

Hannu Suutari är naturligtv­is oroad inför framtiden, men vidhåller att man ännu inte kan dra några slutsatser.

– Kom tillbaka nästa vecka, på måndag. Nu måste jag vidare, säger vd:n stressat när TTELA når honom på telefon.

”Nu ska vi avsluta samarbetet med Volvo och några till” Hannu Suutari vd på Componenta i Främmestad

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Uppsägning­svarslet på runt hundra personer kan slå hårt mot Componenta i Främmestad, som bearbetar gjutgods för fordonsind­ustrin.
Bild: Stefan Bennhage Uppsägning­svarslet på runt hundra personer kan slå hårt mot Componenta i Främmestad, som bearbetar gjutgods för fordonsind­ustrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden