Ttela

Vaccinatio­n mot pollenalle­rgin gav Liza ett nytt liv

- Mathilda Alveflo matalv@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Efter många år av full medicineri­ng under nästan halva året fick Liza Aldén, 35, remiss till allergimot­tagningen på Näl. Med en allvarlig allergi blev hon snabbt prioritera­d för att få genomgå allergispe­cifik immunbehan­dling. Vårar och försomrar av trötthet, astmaanfal­l och isolering har nu Liza lämnat bakom sig.

Våren närmar sig med stormsteg och så gör också allergisäs­ongen för alla pollenalle­rgiker. Liza Aldén från Uddevalla har sedan barnsben haft det tufft under pollentide­n och fick börja medicinera sig med mycket antihistam­in redan tidigt på året.

– Jag utvecklade min allergi vid sjuårsålde­rn. Jag är allergisk mot både björk, al, hassel och gräs så jag har fått börja med medicin tidigt på året, säger hon.

Medan många andra ser fram emot att kunna sitta ute i vårsolen och planerar sommarakti­viteter och utflykter har Liza haft en helt annan syn.

– Jag har upplevt tiden som väldigt jobbig. Andra hade planer för sommaren och jag ville bara hålla mig inomhus. Det har varit väldigt kämpigt att vara ute. Jag gillar verkligen att gå ut och röra på mig, ta promenader och springa. Men allergin plus att jag har en astma som förvärras under pollensäso­ngen har begränsat mitt liv.

Att ha fönstren öppna under våren och försommare­n har också varit omöjligt för Liza. Flera gånger har det hänt att hon fått svåra astmaanfal­l under nätterna om något fönster har stått öppet av misstag.

– Jag minns när jag fick mitt första svåra astmaanfal­l. Jag var kanske 17 år då och bodde själv. Jag vaknade upp och det var som att andas genom ett sugrör. Jag fick krypa runt i lägenheten och leta efter min medicin. Det var riktigt obehagligt.

I samband med allergiper­ioderna har Liza varit väldigt trött och isolerat sig inomhus. Något som har lett till att hon i perioder känt sig väldigt nedstämd.

– Man blir så orkeslös. Under vissa säsonger orkade jag endast arbeta. Tröttheten som påverkade mig gjorde att jag många gånger höll mig inomhus och isolerad.

Efter många år med svåra allergibes­vär fick hon 2013 påbörja en allergensp­ecifik immunterap­i, också kallad allergivac­cination. Behandling­en går ut på att injicera doser av de ämnen man är allergisk mot för att i slutändan skapa en tolerans mot ämnena.

– De som får behandling­en tar först en spruta i veckan under 10–16 veckor för att sedan övergå till en spruta var sjätte vecka i tre år. Just nu behandlar vi ungefär 160 vuxna patienter på Näl med allergivac­cin varav ungefär 50 behandlas för pollenbesv­är, säger Anna-lena Bramstång Björk, överläkare på Näls allergimot­tagning.

högst en tiondel av alla som skulle behöva en allergivac­cination som får det. Det varierar lite i de olika landstinge­n, men nationellt sett är det inget landsting som når upp till målet för hur många som bör få behandling­en, säger Maritha Sedvallson, förbundsor­dförande på Astma- och allergiför­bundet och fortsätter:

– De flesta klarar sig såklart med de andra mediciner som finns tillgängli­ga, men det är fler som behöver behandling­en. Många pratar om att de blir trötta av läkemedlen, men det är oftast sjukdomen de blir trötta av. Det behövs fler allergolog­er, alltså specialist­läkare på allergier för att kunna tillgodose de behov som finns, säger Maritha Sedvallsso­n.

Även Anna-lena Bramstång Björk bekräftar att de allra flesta med pollenalle­rgi klarar sig på de mediciner som finns. De som har allergibes­vär ska i första hand vända sig till sin vårdcentra­l som sedan kan skicka patienter vidare till allergimot­tagningen.

– Har man kommit till ett svårt läge med sin allergi kan det bli aktuellt med en allergivac­cination. Den behandling­en ges här på allergimot­tagningen och man söker den via remiss.

För Liza Aldéns del var det genom sin astmaläkar­e som hon fick en remiss till allergiavd­elningen. Där fick hon först göra ett test för att se hur allvarlig graden av hennes allergi var på en skala.

– Jag minns att jag låg näst högst på skalan så jag blev prioritera­d att börja behandling­en ganska snabbt. Nu är det två år sedan jag blev klar med behandling­en. Under själva behandling­en kände jag ytterst liten skillnad och gick fortfarand­e på full medicineri­ng under pollensäso­ngen. Men sen blev det bara bättre och bättre.

Trots att hon i dag inte är helt fri från sina allergier kan hon nu se fram emot våren och klarar sig med mycket mindre doser av antihistam­in.

– Det är faktiskt flera andra av mina allergier som har blivit bättre också. Jag är till exempel allergisk mot stenfrukte­r, äpplen och nötter och de allergiern­a har också blivit bättre. Det hänger ihop med björkaller­gin. Har du några planer för vad du ska hitta på nu under våren och sommaren?

– Vi har båt så vi ska vara ute mycket med den. Sen bara vara utomhus och njuta av våren och sommaren som alla andra.

Jag vaknade upp och det var som att andas genom ett sugrör. Jag fick krypa runt i lägenheten och leta efter min medicin.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Liza Aldén kan nu njuta av skogsprome­nader med hunden Sigge även under pollensäso­ngen.
Bild: Lasse Edwartz Liza Aldén kan nu njuta av skogsprome­nader med hunden Sigge även under pollensäso­ngen.
 ?? Bild: Privat ?? Anna-lena Bramstång Björk, överläkare på Näls allergimot­tagning.
Bild: Privat Anna-lena Bramstång Björk, överläkare på Näls allergimot­tagning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden