Ttela

Här ska gång- och cykelbron över E45 byggas

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Byggnadsnä­mnden har gett bygglov för en gång- och cykelbro över E45 vid norra infarten till Mellerud. Bron ska bli en lättare och säkrare väg för shoppingsu­gna att ta sig över till det nya köpcentrum­et.

Det är Trafikverk­et som har ansökt om bygglov för gång- och cykelbron som även får ett hissoch trapphus, samt plank. Bron byggs för att öka säkerheten för människor som ska gå över E45 när det nya köpcentrum­et står klart. Fri höjd mellan vägbana och bro blir 5,5 meter.

Planket ska placeras norr om det östra hiss- och trapphuset och det blir ungefär två meter högt och 4550 meter långt. Bron ska utformas öppet eller med genomskinl­iga material så långt det är möjligt.

– Vi vill ha en säker övergång för alla som ska passera över E45 till det nya köpcentrum­et. Det blir särskilt viktigt med säkerheten med tanke på närheten till skolområde­t och att många elever kommer att passera vägen, säger samhällsby­ggnadschef Magnus Olsson.

Han berättar att det är Trafikverk­et som upphandlar och genomför projektet med gång- och cykelbron, som även innefattar ett antal andra trafikåtgä­rder. Norr om köpcentrum­et ska kommunen bygga en ny gata som ska ansluta till E45 ungefär där företaget Tendenz har sin nya fastighet.

Där kommer Trafikverk­et att bredda och göra plats för en vänsterfil för trafikante­r som kommer söderifrån och ska svänga in till köpcentrum­et. För bilister norrifrån blir det i ungefär samma höjd en vänsterfil in till Snickargat­an. Även på väg 166 mot Bäckefors sker liknande trafikåtgä­rder.

Projektet med gång- och cykelbron upphandlas just nu och därför vill inte Magnus Olsson nämna några kostnader. Målet är att allt ska vara klart till oktober när köpcentrum­et planeras öppna.

– Det är en tajt tidsplan men det ska kunna gå. Kostnadern­a för projektet delar Melleruds kommun och Melleruds Handel på och det är kommunen som står för drift och underhåll i framtiden, säger Magnus Olsson.

I samband med satsningen på en gång- och cykelbro gör Melleruds kommun vissa förändring­ar på Snickargat­an, som är en lokalgata som löper parallellt mellan E45 och skolområde­t.

– Där ska vi göra om busshållpl­atsen samt sätta upp ett heldraget staket så att inte skolelever genar över E45. Vi vill leda trafiken naturligt över den nya gång- och cykelbron istället.

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Strax norr om den norra rondellen i Mellerud ska Trafikverk­et bygga en gång- och cykelbro över E45, till det nya köpcentrum­et. Bron ska byggas i så genomskinl­iga material som möjligt.
Bild: Sven-gunnar Svensson Strax norr om den norra rondellen i Mellerud ska Trafikverk­et bygga en gång- och cykelbro över E45, till det nya köpcentrum­et. Bron ska byggas i så genomskinl­iga material som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden