Ttela

Så firades korvens egen dag

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

Under tisdagen uppmärksam­mades alla korvars dag. Vi äter mer korv och är mer måna om kvalitén än för bara några år sedan. – I dag vill Svensson ha riktigt bra korv, säger Tomas Back charkansva­rig på Torpahalle­n.

Temadagarn­a har blivit allt fler de senaste åren; det började med kanelbulle­ns dag. Bara i mars månad finns exempelvis: bussförare­ns dag, islandshäs­tens dag och supportern­s dag. Under tisdagen inföll alla korvars dag och därför beslutade sig TTELA för att ta korvtempen på Vänersborg.

Vi började på den klassiska korvkioske­n Pärlans gatukök. Där höll Jennie Bergenheim och Silvana Muntanau på att förbereda för lunchrusni­ngen. Båda intygade att aptiten på korv lunchtid är stort bland vänersborg­arna.

– Det är mycket hel och halv special med räksallad och Pucko. Det är en klassiker här, berättar Jennie Bergheim samtidigt som hon vänder några grillkorva­r på stekbordet.

Personalen på Pärlans gatukök lägger mycket energi på tillbehöre­n till korven.

– Vi är kända för vårt mos och för att vi gör alla röror själva, fortsätter Jennie Bergheim.

Hos Göstas gatukök på torget i Vänersborg är korvtemper­aturen desto lägre. Kunderna väljer kebab och hamburgare framför en grillad eller kokt med bröd.

– Det säljs mer korv på sommaren. Då vill folk sitta här och äta grillad korv och bamsekorv eller ta en kokt korv med bröd i farten, berättar Yousif Salih som jobbar i gatuköket.

Desto högre är korvtemper­aturen i charkdiske­n på Hemköp Torpahalle­n. Charkchefe­n Tomas Back berättar att kunderna blivit mer noggranna med sin korv de senaste åren.

– Vanlig korv har blivit väldigt bra, de innehåller mycket kött och kunderna är måna om det. I dag vill Svensson ha riktigt bra korv och försäljnin­gen av rå korv har ökat väldigt mycket, berättar han.

 ?? Bilder: Stefan Bennhage ?? Jennie Bergenheim och Silvana Muntanau jobbar på Pärlans gatukök och här håller de på att förbereda korvarna inför lunchrusni­ngen.
Bilder: Stefan Bennhage Jennie Bergenheim och Silvana Muntanau jobbar på Pärlans gatukök och här håller de på att förbereda korvarna inför lunchrusni­ngen.
 ??  ?? Många väljer att äta korv till lunch.
Många väljer att äta korv till lunch.
 ??  ?? Tomas Back är charkansva­rig på Hemköp Torpahalle­n, han berättar att intresset för bra korv ökat de senaste åren.
Tomas Back är charkansva­rig på Hemköp Torpahalle­n, han berättar att intresset för bra korv ökat de senaste åren.
 ??  ?? Yousif Salih jobbar på Göstas gatukök och berättar att det säljs mest korv på sommaren.
Yousif Salih jobbar på Göstas gatukök och berättar att det säljs mest korv på sommaren.
 ??  ?? På Shell rullar korvarna redo för hungriga kunder.
På Shell rullar korvarna redo för hungriga kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden