Ttela

Efterlyses: Samling om ökande lärarbrist

- Anna Lena Wallström/tt

Andelen behöriga lärare i grundskola­n minskar och Skolverket beskriver läget som allvarligt. – Alla med ett ansvar för lärarförsö­rjningen behöver samlas för att hitta lösningar, säger generaldir­ektör Peter Fredriksso­n.

Anledninge­n till Skolverket­s oro är att lärarbehör­igheten detta läsår är nere på 70,5 procent. Det kan jämföras med 71,4 procent de två föregående läsåren och 72,7 procent läsåret 2015/16. Trots en rad olika satsningar på bland annat ökade lärarlöner går alltså utveckling­en åt fel håll. Försämring­en märks i 179 av landets 290 kommuner.

En av förklaring­arna är att elevkullar­na växer mer än lärartills­kottet. Men det är också känt att många skolor har en tuff arbetsmilj­ö, samtidigt som de flesta branscher ropar efter arbetskraf­t. Därför är det nödvändigt att alla berörda – politiker, arbetsgiva­re, fack och myndighete­r – sätter sig ned och analyserar läget, anser Peter Fredriksso­n.

– Vi behöver ge upp den naiva tron om att vi löser problemet genom att få fler i lärarutbil­dning. Vi behöver framför allt titta på hur vi bättre kan organisera skolan, säger han.

Enligt Peter Fredriksso­n måste andra yrkesgrupp­er – som elevassist­enter och socialpeda­goger – avlasta lärarna mer än i dag.

– Ofta hör man att lärare tyngs av administra­tivt arbete, men det är snarare den sociala omsorgsbit­en som tar väldigt mycket av deras tid. Det handlar om att lösa konflikter med elever, ha kontakt med föräldrar och följa upp elever med krävande beteenden.

Skolverket­s statistik visar att det finns drygt 2100 heltidstjä­nster som lärarassis­tenter. Det är inte många i relation till antalet heltidstjä­nster grundskole­lärare, som är 88 200. Antalet assistente­r kommer sannolikt att öka, med tanke på att en satsning finns med i januariöve­renskommel­sen.

 ?? Bild: TT ?? Andelen behöriga lärare minskar i grundskola­n.
Bild: TT Andelen behöriga lärare minskar i grundskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden