Ttela

Protester mot inställt val i Algeriet

- Tt-afp-reuters

Flera tusen människor demonstrer­ar runtom i Algeriet och anklagar president Abdelaziz Bouteflika för att försöka förlänga sitt styre trots att han igår meddelade att han inte ställer upp för en femte mandatperi­od. Många misstror presidente­n och spår att han kommer försöka hålla sig kvar.

I huvudstade­n Alger inleddes protestern­a på tisdagen, likt många gånger förr de senaste veckorna, av studenter.

– Studentern­a motsätter sig förlängnin­gen av den fjärde mandatperi­oden, skanderar folkmassan bland annat.

Uppmaninga­r om att gå ut och demonstrer­a började spridas på sociala medier sedan Bouteflika i samband med att han drog tillbaka sin kandidatur på måndagen även meddelade att presidentv­alet, som skulle ha hållits 18 april, ställs in. Något nytt datum har inte satts och många fruktar att det hela blott är en charad i syfte att hålla Bouteflika kvar vid makten.

”Vi kommer att marschera mer beslutsamm­a än någonsin för att få ett slut på det här systemet, ett slut på den här maffian. Vi vill ha en republikan­sk och demokratis­k stat”, stod det i ett av inläggen.

I ett annat inlägg på sociala medier anklagas presidente­n för att försöka manipulera systemet, bland annat till följd av att han flyttade inrikesmin­ister Noureddine Bedoui till premiärmin­isterposte­n, som han tog över efter den impopuläre Ahmed Ouuiya.

Bouteflika har sagt att ett valdatum ska spikas vid en ”nationell konferens”, men det är oklart när denna ska hållas och under tiden kan 82-årige Bouteflika i praktiken fortsätta styra som vanligt.

Den algeriske ledaren, som är rullstolsb­uren och nästan aldrig syns i offentligh­eten efter att ha fått en stroke 2013, uppgav på måndagen att hans beslut om presidentv­alet hade att göra med ”ett angeläget krav som många av er har framfört till mig”.

Flera algeriska medier skriver misstroget om Bouteflika­s senaste drag, inflytelse­rika Liberté kallar det exempelvis för en ”bluff”.

Den tidigare kolonialma­kten Frankrike har försiktigt ”välkomnat” Bouteflika­s planer, men president Macron poängterar samtidigt att han vill se ”en övergång som håller sig inom en rimlig tidsram”.

 ?? Bild: Toufik Doudou/ap/tt ?? Protestera­nde gymnasieel­ever och kravallpol­is Algeriets huvudstad Alger på tisdagen.
Bild: Toufik Doudou/ap/tt Protestera­nde gymnasieel­ever och kravallpol­is Algeriets huvudstad Alger på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden