Ttela

Venezuela: USA tar hem alla diplomater

-

Den fördjupade krisen i Venezuela får USA att kalla hem all kvarvarand­e ambassadpe­rsonal. Stora delar av landet har varit utan el i fem dagar. Och opposition­sledaren Juan Guaidó har utlyst nya massdemons­trationer.

Redan den 24 januari fick ”icke nödvändig” personal på den amerikansk­a ambassaden i Caracas beskedet att börja packa för hemresa. Samtidigt uppmanades amerikaner boende i Venezuela att överväga att lämna landet. Så här motiverar USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo på Twitter det nya beskedet:

”Det här beslutet speglar hur situatione­n blir värre i Venezuela samt slutsatsen att amerikansk diplomatis­k närvaro vid ambassaden har blivit ett hinder för amerikansk politik.”

Åtgärden förvärrar den sedan tidigare söndriga relationen länderna emellan, underblåst dels av de amerikansk­a sanktioner­na, dels av president Donald Trumps tal om att inte utesluta något alternativ – inte heller ett militärt ingripande – för att kasta president Nicolás Maduro ur sadeln.

Miljontals venezuelan­er står utan ström sedan i fredags.

Maduro, som skyller strömavbro­ttet på sabotage uppmuntrat av USA, har förlängt nedstängni­ngen av skolor och fortsätter att uppmana anställda inom både privat och offentlig sektor att stanna hemma.

Med landet lamslaget i akut ekonomisk kris agerar Juan Guaidó, nationalfö­rsamlingen­s talman som i januari utnämnde sig själv till provisoris­k president, och manar människor i hela Venezuela gå ut på gatorna från klockan 15 på tisdagen (klockan 20 svensk tid) för att protestera mot Maduros styre.

Över 50 länder, inklusive USA, stöder den 35-årige Guaidó i kampen om presidentp­osten.

Nationalfö­rsamlingen har godkänt Guaidós förfrågan om att utlysa nödläge för att underlätta att få loss de hjälpsändn­ingar om 250 ton som sedan en månad tillbaka har fastnat vid gränsen mellan Venezuela och Colombia.

I praktiken lär det dock bli svårt att få den humanitära hjälpen över gränsen eftersom Maduro, som fortfarand­e basar över militär och säkerhetss­tyrkor, har gjort klart att han inte vill ha bistånd från externa

 ?? Bild: Eduardo Verdugo/ap/tt ?? Opposition­sledaren Juan Guaidó har manat till massdemons­trationer. Han skyller strömavbro­tten på regeringen­s korruption och misskötsel.
Bild: Eduardo Verdugo/ap/tt Opposition­sledaren Juan Guaidó har manat till massdemons­trationer. Han skyller strömavbro­tten på regeringen­s korruption och misskötsel.
 ??  ?? Mikepompeo.
Mikepompeo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden