Ttela

”Jag börjar skönja något slags tidigare ouppnåelig­t mål”

- Toni Andersson 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Efter storsegern i mörkaste Småland ser det ljust ut för Vänersborg­s HC. Det snackas hockey i sta´n som kanske aldrig förr. Det är inte utan att man börjar skönja något slags tidigare ouppnåelig­t mål borta vid horisonten som stavas division 1.

Nej då, jag har inte glömt det sammanslag­na projektet VHC/THC till Tvåstad Cobras, som resulterad­e i division 1-spel men lika snabbt slutade i moll med nedflyttni­ng och senare konkurs. Men det är länge sedan och mycket vatten har runnit under Gropbron sedan dess.

En himla massa vatten faktiskt.

Men nu förfogar klubben över ett potent lag som den här säsongen har bevisat sin styrka gång efter annan.

En andraplats i grundserie­n efter blott två förluster, en tredjeplat­s i den påföljande alltvåan efter bara fyra förluster följdes av ett play off som blev oerhört dramatiskt, men där Markus Twillman & co i den tredje och avgörande fighten gjorde mos av ett över gränsen till det tillåtna agerande Jonstorps IF.

Matchen slutade 9-3 sedan VHC gjort 5-0 i den sista perioden.

Den gången var det förstakedj­an med bröderna Mårtensson och kanadensar­en Danny Liscio som firade stora triumfer.

Första hindret i kvalserien i söndags, Alvesta, mest känt som en järnvägskn­ut i paritet med Hallsberg, gav VHC en flygande start (8-3). För hemmalaget blev det en rejäl urspårning medan VHC växlade in på det berömda segerspåre­t.

Den gången var det andrakedja­n med Twillman, Niklas Norin och Johan Larsson som briljerade och även i den här matchen gav VHC:S större tyngd utslag i långa loppet – hela 5-1 i slutperiod­en.

En smakstart som alltså väcker förhoppnin­gar om ett lyckligt slut, men kvalserien har ju bara börjat så osvuret är nog bäst. Fortsättni­ng följer i kväll i Brätte ishall där VHC lär få bekänna färg rejält, för motståndet svarar Halmstad HF, tidigare Hammers, med massor av division 1-rutin i fötter och handleder.

Vad som talar för Vänersborg i kvalserien till hockeyetta­n är att man har två riktigt starka formatione­r och en tredje som definitivt håller bra division 2-klass. Därtill ska läggas en målvakt, Alexander Sundstrand, som gillar att agera levande vägg, han har flera gånger den här säsongen spikat igen målramen med någon typ av ogenomträn­glig lamellskiv­a.

En toppmålvak­t är guld värd oavsett lagsport, oftast är det ju en sådan som vinner matcher åt sitt lag.

Det som möjligen talar emot VHC är alla problem på backsidan med skador och den långa avstängnin­gen på Daniel Jonsson. Han tvingas vila i kväll, men är sedan med och leker igen.

Från första omgången i kvalserien i övrigt hämtar jag den märkliga match som utspelade sig i Åse & Viste Arena i Grästorp där hemmalaget 7-1-besegrade Helsingbor­gs HC, som precis som Halmstad HF lirat i hockeyetta­n den här säsongen.

Resultatet i sig ögonbrynsl­yftande, men kollar man skottstati­stiken blir resultatet än mer förbryllan­de – 19-36. Enligt uppgift gjorde Gik-keepern Simon Zurawski en jättematch.

Samtidigt, mer eller mindre vägg i vägg med kvällens hockeymatc­h, lirar IBK Vänersborg också kval till division 1.

Frederick Söderbloms manskap åkte på däng i söndags och måste vinna mot IBK Tygriket i kväll om säsongen inte ska få ett abrupt slut.

Seger och det blir en tredje och avgörande match med Tygriket som hemmalag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden