Ttela

Hanna höll för trycket – tog Vm-guld efter perfekt skytte

- Simon Sjöstrand/tt Marie Carlsson/tt

Hanna Öberg upprepade bragden från OS och vann Vm-guldet i distanslop­pet i VM. Skidskytte­n åkte snabbt, var säkerheten själv på skyttebana­n och bärgade Sveriges första medalj i Östersund.

– Jag var så himla fokuserad i dag. Jag ville det här så himla mycket och att jag kunde göra det betyder så mycket, säger Vm-medaljören till SVT.

Hanna Öberg, som tog Os-guld i distans förra året, var en av favoritern­a i dagens distanslop­p. Och det var ingen tvekan om att 23-åringen från Piteå själv hade siktet inställt på ett Vm-guld.

Öberg satte av i en väldig fart, träffade med alla skott i det första, andra och tredje skyttet. Och det fjärde? Ja, där satte Hanna Öberg återigen alla.

– När jag kommer in på sista skyttet tänker jag att nu ska jag visa att det är jag som är olympisk mästarinna, säger en tagen Öberg till SVT efter insatsen.

– Jag har kapacitete­n och jag är så stolt över mig själv.

När favoriter som Laura Dahlmeier, Paulina Fialkova och Anastasija Kuzmina brände viktiga skott och därmed tappade dyrbara sekunder kunde Öberg åka in som etta och bärga guldmedalj­en.

Tränaren Wolfgang Pichler var av förklarlig­a skäl nöjd med dagens insats.

– Hanna var säker på att hon kunde prestera på topp i dag. Hon var fokuserad och i fin form. Jag är väldigt glad, säger han.

Hannas pappa Tomas Öberg, som också är chef över skjutvalle­n, jublade högt när han mötte presssen efteråt.

– Det går inte att beskriva. Att göra det i fjol och så nu igen. Det är helt magiskt.

– Hon har ju helt klart förmågan att fokusera inför varje skjutning. Det är iskallt, att komma in på sista och veta att hon hade chansen att göra det igen, inför den här publiken och allt. Det är svårt att förklara vad hon har innanför pannbenet.

Tomas Öberg såg redan inför loppet att det kunde bli en rolig dag i spåret.

– Hon var otroligt fokuserad och fick till en riktigt bra inskjutnin­g, hon såg väldigt harmonisk ut.

Mona Brorsson gjorde återigen ett starkt lopp och kom på sjätte plats.

Även de andra svenskorna gjorde starka insatser. Linn Persson stod för ett fint lopp och hade häng på medaljplat­s men missade sista skottet. Hon slutade på 15:e plats. Anna Magnusson blev 65:a.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? Hanna Öberg motsvarade högt ställda förväntnin­gar när hon tog hem Vm-guldet i distanslop­pet. ”Jag ville det här så himla mycket och att jag kunde göra det betyder så mycket”, sa Hanna Öberg.
Bild: PETTER ARVIDSON Hanna Öberg motsvarade högt ställda förväntnin­gar när hon tog hem Vm-guldet i distanslop­pet. ”Jag ville det här så himla mycket och att jag kunde göra det betyder så mycket”, sa Hanna Öberg.
 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? Italienska­n Lisa Vittozzi blev slagen av Hanna Öberg med nästan 24 sekunder.
Bild: PETTER ARVIDSON Italienska­n Lisa Vittozzi blev slagen av Hanna Öberg med nästan 24 sekunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden