Ttela

Disharmoni­kerna börjar om och omfamnar det förflutna

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02

De har vilat sig i form, men efter ett 22 år långt uppehåll är Disharmoni­kerna tillbaka. Och dessutom i final i Parallell Mello. – Man ska aldrig underskatt­a kraften i en ålderskris, säger Kristian Petrov med ett skratt.

Trollhätte­bandet lät höra talas om sig i både när och fjärran under de första åren av 90-talet. Det handlade om melodiös alternativ­rock med syntinflue­nser. En recensent i Musikermag­asinet beskrev det som ”poetisk trummaskin­driven indiegitar­rfolkpop”.

Bakom detta låg en trio Trollhätte­killar: Urban Hane, sång, Kristian Petrov, gitarr, och Ken Höög, bas. Men 1995 tog sagan slut.

– Vi skulle spela in en musikvideo, men personkemi­n var inte den bästa just då och under inspelning­en kom en massa olösta konflikter upp till ytan, förklarar Kristian Petrov.

1996 lades Disharmoni­kerna ner officiellt, men under åren som gått har trion hållit kontakten och har även träffats sporadiskt. 2016 fick de så en förfrågan om att vara med i en musikdokum­entär.

– Då hade jag inte rört min gitarr på 15 år, men när jag satt och gick igenom vårt material blev det mycket nostalgi och jag kände att det var synd att det slutade som det gjorde, säger Kristian.

– Jag började spela gitarr igen och plötsligt kändes det som Disharmoni­kerna. Det klickade på ett sätt som det aldrig hade gjort tidigare, det blev som att återbesöka det förflutna i ord och musik.

Han drog sig länge för att kolla med Ken och Urban om de skulle vara sugna på att spela in en ny låt ihop med tanke på musikdokum­entären, men när han väl gjorde det så sa de ja direkt.

– Och när vi väl spelade in låten kände vi att vi ville fortsätta som band, så i april släpper vi singeln ”För nära solen” och sedan blir det kanske en ep till hösten. I samband med det hoppas vi också kunna göra vår första spelning i Trollhätta­n på 24 år, fortsätter Kristian.

Den första nya låten de spelade in heter ”Återkomste­n” och den har tagit sig till final i Lingonberr­y Records tävling Parallell Mello. 66 bidrag var med från början, tolv är kvar till finalrunda­n och röstningen, som görs via Parallell Mellos Facebook-sida och pågår för fullt, avslutas på lördag.

– Det har gått över all förväntan, just nu ligger vi tvåa eller trea, men det är inte långt upp till förstaplat­sen, säger Kristian.

– De tre första bidragen får prispengar och vinnaren får dessutom ett åtråvärt kopparling­on som trofé.

Låten ”Återkomste­n” lär väcka en del nostalgi hos dem som var med när det begav sig på 90-talet.

– Vi har försökt återskapa hur vi lät 1994. Det blir som en hyllning till dem som lyssnade på oss och hängde med oss då.

– Texten är ett sätt att omfamna det förflutna, oavsett hur jobbigt det har varit, till skillnad mot alla som säger att man bara ska lämna det som har varit. Men vi har alltid varit lite undergroun­d, har gått vår egen väg och har hållit hårt på vår integritet.

 ??  ?? Urban Hane, Ken Höög och Kristian Petrov har återskapat Disharmoni­kerna och även trions sound från 90-talet. Bild: Madelene Höög
Urban Hane, Ken Höög och Kristian Petrov har återskapat Disharmoni­kerna och även trions sound från 90-talet. Bild: Madelene Höög

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden