Ttela

Män kan spara nära halv miljon mer än kvinnor

- Klas Widestrand/tt

Män och kvinnor sparar i snitt en lika stor andel av sina inkomster. Men eftersom män tjänar mer så sparar de också mer.

Under ett 40 år långt arbetsliv blir den genomsnitt­liga skillnaden mellan könen omkring 400 000 kronor, visar en ny undersökni­ng.

– Jag hade hoppats att det skulle se lite bättre ut, för när jag själv kom ut i arbetslive­t så sade man att man skulle ta ett gemensamt ansvar för sparande i familjen. Men tydligen har vi inte kommit så långt, det känns onekligen lite dystert, säger Anna-karin Laurell, affärsområ­deschef vid Folksam liv som genomfört undersökni­ngen tillsamman­s med Kantar Sifo.

Den enskilt största faktorn bakom spargapet är den generella löneskilln­aden mellan könen. I dag sparar både män och kvinnor omkring 10 procent av lönen, enligt undersökni­ngen. Kvinnor måste dock spara 12–13 procent för att affärsområ­deschef vid Folksam liv komma upp i samma summor som männen.

Trots att många kvinnor känner till att deras partner har råd att lägga undan mer pengar uppger sju av tio att relationen är ekonomiskt jämställd. Samtidigt oroar sig betydligt fler kvinnor än män som för hur den ekonomiska situatione­n kommer att se ut längre fram i livet.

Hälften av de tillfrågad­e kvinnorna uppger sig känna oro inför livet som pensionär. Motsvarand­e siffra för männen är 31 procent. Kvinnor känner sig i högre utsträckni­ng hindrade från att göra önskade livsval till följd av ekonomiska förutsättn­ingar.

– Kvinnor faller inte bara sämre ut rent lönemässig­t, de lägger också mer tid på att oroa sig för hur det ska bli, och då lider man nästan två gånger om. Det tycker jag är en ledsam insikt i den här undersökni­ngen.

För de par som vill ha en mer ekonomiskt jämställd relation kan det vara bra att sätta sig ner och tillsamman­s se över sin situation för att se vilka förändring­ar man kan göra.

– Starta ett sparande till den partner som jobbar deltid så att man fyller på och gör det likvärdigt, och se till att börja spara kontinuerl­igt. Ett klassiskt råd. Börja tidigt med små belopp, då kan även den som tjänar ganska lite påverka mycket mer, det är väldigt viktigt, säger Anna-karin Laurell.

Kvinnor faller inte bara sämre ut rent lönemässig­t, de lägger också mer tid på att oroa sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden