Ttela

Forskare larmar: Klimatkaos­et är närmare än väntat

Jorden är varmare än vad som någonsin uppmätts – och smältande glaciärer kan orsaka klimatkaos snabbare än väntat. Det varnar forskare för i flera nya larmrappor­ter om klimatet.

- Johannes Cleris/tt

De fyra senaste åren har varit de varmaste på jorden sedan mätningarn­a började 1850, konstatera­r Världsmete­orologiska organisati­onen (WMO).

”De 20 varmaste åren som uppmätts har varit under de senaste 22 åren. Temperatur­höjningarn­a de senaste fyra åren har varit exceptione­ll, både på land och i haven”, säger WMO:S generalsek­retare Petteri Taalas i ett pressmedde­lande.

Sedan 1880 har jordens genomsnitt­liga yttemperat­ur höjts med runt en grad Celsius, rapportera­r USA:S rymdstyrel­se Nasa. I fjol var den globala medeltempe­raturen 0,8 grader högre än genomsnitt­et åren 1951–1980.

Uppvärmnin­gen beror till stor del på ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgas­er i atmosfären, orsakade av människan.

”Temperatur­er är bara en del av det. Extremt väder som slår hårt påverkade många länder och miljoner människor, med förödande följder för ekonomier och ekosystem under 2018”, säger Petteri Taalas.

2019 har inte börjat lovande. Australien genomlevde den varmaste januarimån­aden som någonsin uppmätts – och i Storbritan­nien spår den nationella vädertjäns­ten Met office att de kommande åren blir minst lika varma som 2015–2018.

– Genom att titta på enskilda år i prognosen kan vi för första gången se att det finns en tillfällig risk – och jag upprepar att den är tillfällig – att överskrida den helt avgörande 1,5-graderströ­skeln som sattes i Parisavtal­et, säger Adam Scaife, chef för långtidspr­ognoserna på Met office, till BBC News.

I en annan rapport larmar forskare om att de smältande isarna på Grönland och Antarktis riskerar att ställa till med klimatkaos snabbare än man tidigare trott. Konsekvens­erna kan bli extremare väder och ett instabilar­e klimat redan inom några årtionden.

– Enligt våra modeller kommer det här smältvattn­et att orsaka betydande störningar i havsströmm­arna och ändra nivåerna av uppvärmnin­gen runt om i världen, säger rapportens huvudförfa­ttare Nicholas Golledge, forskare vid Antarctic research centre vid Victoriaun­iversitete­t i Nya Zeeland, till nyhetsbyrå­n AFP.

När tusentals miljoner ton smältvatte­n rinner ut i världshave­n från de smältande isarna på Grönland och Antarktis försvagas strömmarna som för med sig kallt vatten

2019 har inte börjat lovande. Australien genomlevde den varmaste januarimån­aden som någonsin uppmätts – och i Storbritan­nien spår den nationella vädertjäns­ten Met office att de kommande åren blir minst lika varma som 2015–2018.

söderut och trycker upp varmare vatten mot ytan, konstatera­r forskarna i rapporten, som publicerat­s i tidskrifte­n Nature.

De flesta studier som gjorts om de smältande isarna fokuserar på hur snabbt de smälter och hur mycket jordens temperatur­er kan stiga innan de försvinner helt. Mindre forskning finns om hur själva smältvattn­et påverkar klimatet.

– De storskalig­a förändring­arna vi ser i våra simulering­ar bidrar till ett mer kaotiskt klimat med mer extrema väderförhå­llanden och fler värmeböljo­r, säger Natalya Gomez, medförfatt­are till rapporten och klimatfors­kare vid Mcgill-universite­tet i Kanada, till AFP.

I mitten av det innevarand­e seklet kommer smältvattn­et från Grönlands glaciärer att ha orsakat märkbara störningar av Atlantens havsströmm­ar, som redan visar tecken att sakta ned, skriver forskarna.

 ??  ?? Forskare varnar för att smältande isar på Grönland och Antarktis riskerar att ställa till med klimatkaos snabbare än man tidigare trott.
Forskare varnar för att smältande isar på Grönland och Antarktis riskerar att ställa till med klimatkaos snabbare än man tidigare trott.
 ?? Bild: David Goldman ??
Bild: David Goldman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden