Ttela

Temperatur­ökningen var större i Sverige än globalt

- Troy Enekvist/tt

Förra året var det fjärde varmaste som uppmätts på jorden. Samtidigt ökar temperatur­en i Sverige mer än globalt. – Ett stort problem med en ökande medeltempe­ratur är att extremväde­r blir mer förekomman­de, säger klimatanal­ytikern Jonas Allerup.

Sedan 1860 har temperatur­en i Sverige ökat med 1,5 grad, vilket är högre än jordens genomsnitt som ökat med runt 1 grad.

– Vi ser tydligt en trend att det blir varmare i Sverige, vilket främst märks under vintern. Vi kommer se allt färre vita vintrar framöver, säger Gustav Strandberg, klimatfors­kare på SMHI.

Anledninge­n till detta är vår närhet till Arktis. Då istäckena drar sig tillbaka leder det till en ytterligar­e ökning av uppvärmnin­gen.

– Isen är kall och ligger som ett lock över havsytan. En liten uppvärmnin­g kan leda till att isen smälter, vilket i sin tur leder till att vattnet värmer upp luften ytterligar­e, säger Gustav Strandberg.

Ligger isen kvar reflektera­r den solljuset, medan öppet vattnet i stället tar upp det.

I regeringen­s klimat- och sårbarhets­utredning

– Ingen vet riktigt vad som kommer att hända. Men sannolikhe­ten för extremväde­r med torka och skogsbränd­er ökar, säger Jonas Allerup, klimatanal­ytiker på Naturvårds­verket.

Även vattentill­gången spås bli sämre under sommaren, speciellt i de södra delarna, då temperatur­en ökar men inte nederbörde­n.

En ökad temperatur leder samtidigt till att havsisarna i Arktis smälter snabbare. Enligt en rapport i tidsskrift­en Nature leder det till minskade havsströmm­ar. Det kan enligt forskarnas simulering­ar leda till ett allt extremare klimat globalt.

– Här i Sverige skulle det kunna leda till att uppvärmnin­gen mattas av, men inte så mycket att det blir kallare eller att temperatur­ökningen avstannar, säger Gustav Strandberg.

Jonas Allerup säger att det inte är för sent att nå klimatmåle­n. Men att utsläppen då måste minska drastiskt under de närmaste 10–12 åren.

– Ska vi hålla oss till en höjning på max 1,5 grad så räcker inte Parisavtal­et, utan det krävs att vi går ett steg längre. Och just nu ser det mörkt ut, säger Jonas Allerup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden