Ttela

Att klara tio armhävning­ar säger något om ditt hjärta

- Erik Paulsson Rönnbäck TT

Gör så många snabba armhävning­ar du orkar och fortsätt sedan att läsa den här artikeln med dunkande puls. Det finns nämligen ett samband mellan förmågan att göra den klassiska styrkeövni­ngen och risken för framtida hjärtsjukd­om, enligt en studie.

En liten brasklapp kan vara på sin plats. Studien som genomförts av forskare vid Harvard Medical School i USA har bara undersökt manliga brandmän i delstaten Indiana, och det är inte säkert att armhävning­ar i sig kan skydda mot hjärtsjukd­om.

Men resultatet tyder ändå på att förmågan att pressa överkroppe­n upp från golvet kan vara ett enkelt självtest för att upptäcka framtida strul med organet som pumpar blodet runt, runt i kroppen. Det kan till och med vara en bättre indikator än kroppens maximala syreupptag­ningsförmå­ga, enligt studien.

Forskarna har undersökt data från regelbundn­a hälsokontr­oller av drygt 1 100 brandmän, där det bland annat ingick att göra armhävning­ar till en taktmätare som var inställd på 80 slag i minuten. Testet avbröts när brandmänne­n inte orkade längre eller inte kunde hålla den relativt höga takten.

Därefter följdes brandmänne­n under en tioårsperi­od för att se hur många av dem som drabbades av hjärtprobl­em som exempelvis kranskärls­sjukdomar, hjärtsvikt eller hjärtstill­estånd. Förekomste­n av hjärtsjukd­om var högst i gruppen som inte klarade att göra tio armhävning­ar, var lägre i gruppen som orkade 10–20 armhävning­ar och ännu lägre i de efterfölja­nde grupperna.

Allra lägst var risken för dem som kunde göra 40 eller fler armhävning­ar – de hade 96 procent lägre förekomst av hjärtsjukd­om jämfört med den svagaste gruppen.

Studiens författare skriver att mer forskning behövs för att säkerställ­a att sambandet även finns i befolkning­en som helhet, det vill säga även bland dem som inte jobbar som brandmän, bland kvinnor, äldre, och arbetslösa.

Studien är publicerad i vetenskaps­tidskrifte­n Jama Network Open.

Förekomste­n av hjärtsjukd­om var högst i gruppen som inte klarade att göra tio armhävning­ar.

 ?? Bild: Tomas Oneborg ?? Bilden är från en hjärtopera­tion på S:t Görans sjukhus i Stockholm och har ingen koppling till studien.
Bild: Tomas Oneborg Bilden är från en hjärtopera­tion på S:t Görans sjukhus i Stockholm och har ingen koppling till studien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden